Vluchteling met zorgvraag tijdelijk opgevangen in Bennekom
Een zorginstelling in Bennekom vangt tijdelijk Oekraïense vluchtelingen op, mede ondersteund door vrijwilligers. Intussen gaan er vanuit diverse plaatsen ook nog steeds hulptransporten richting Oekraïne.
Opvang Bennekom
De christelijke zorgorganisatie Opella in Bennekom vangt tot eind deze week twintig Oekraïense vluchtelingen met een zorgvraag op. De eerste vier, onder wie twee personen in een rolstoel, arriveerden op 4 april. Later volgde een groep van zestien, vertelt regieverpleegkundige Ina Vermin-Ebbers van Opella. „In die groep zitten enkele ouderen –één man is zelfs 94– en mensen met een verstandelijke beperking, en hun begeleiders.”
De groep kon tijdelijk terecht op een leegstaande etage van een nieuw pand van Opella. „Omdat we deze binnenkort zelf in gebruik nemen, verhuizen de Oekraïners deze week naar diverse andere locaties in het land.” Over de periode van opvang zegt Vermin: „Het is dynamisch, maar mooi om te doen. Ik vind het bijzonder om te zien hoe Nederlanders meeleven. Zo komen er ’s avonds vrijwilligers om mensen Nederlands te leren. Onder de vluchtelingen is een man die op olympisch niveau heeft gezwommen. Een vrijwilliger gaat met hem mee om te zwemmen bij een therapeutisch zwembad in de buurt. Essentieel is ook de inzet van vrijwillige tolken. Hun bereidheid om telkens weer te komen, is geweldig.”
Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede (CVVE) leverde eveneens een bijdrage. „De mensen kwamen hier met alleen een plastic tasje met spullen”, zegt Harma Jansma van CVVE. „We hebben hen in contact gebracht met de kledingbeurs die de kerken in Harskamp al hadden opgezet voor Oekraïense vluchtelingen. Afgelopen week hebben we koffers en weekendtassen ingezameld voor de groep uit Bennekom die nu gaat verhuizen. In no-time werd er in die behoefte voorzien.”
Hulptransport (1)
Vanuit Kootwijkerbroek is maandag de vijftiende vrachtauto met hulpgoederen vertrokken richting Oekraïne. Het eerste transport had plaats kort nadat de oorlog in dat land uitbrak, vertelt initiatiefnemer Wilco Soetendaal, eigenaar van transportbedrijf Pollotrans. „We gaan al meer dan tien jaar met hulpgoederen naar Roemenië, via stichting Ruchama. Toen ik eind februari terugkwam van zo’n transport, brak de oorlog in Oekraïne uit. Dezelfde avond kreeg ik de vraag van onze Roemeense contacten of we hulp konden bieden voor Oekraïense vluchtelingen. We hebben een oproep geplaatst en binnen een week hadden we vijf vrachtwagens vol.”
Al snel volgenden meer transporten met hulpgoederen, zoals voedsel en matrassen. Diverse keren werd een lading rechtstreeks via Polen naar Oekraïne gebracht. Ook gaat er geregeld een vrachtwagen naar Roemenië. „Daar worden pallets met bijvoorbeeld wortels en aardappels dan met busjes opgehaald vanuit Oekraïne. Het voedsel wordt verspreid via een contactpersoon in Ivano, een stad in het westen van Oekraïne. Hij is betrokken bij weeshuizen in de regio, die in totaal 500 tot 600 kinderen opvangen.”
Nu de oorlog langer duurt, merkt Soetendaal dat er minder hulpgoederen en financiële donaties binnenkomen. „Maar zo lang we middelen hebben, proberen we een beetje te blijven helpen. De vraag om hulp kwam van mensen die we al jaren kennen. Ik weet zeker dat als de situatie omgekeerd was, de mensen daar alles op alles zouden zetten om ons te helpen. Waarom zou ik hen dan nu niet helpen?”
Hulptransport (2)
De thuisfrontcommissie van Stefanie de Wildt, die voor Stichting Kimon in Oekraïne werkt, organiseert sinds het uitbreken van de oorlog geregeld hulptransporten met onder meer voeding, hygiëneproducten, matrassen en dekens. „Tot nu toe hebben we elke week een transport gehad waarin meerdere busjes of vrachtwagens naar Berehove reden en daar de goederen losten in een opslagplaats. Daarvandaan worden ze verder vervoerd naar diverse bestemmingen, waaronder Kiev en Charkov. De transporten worden georganiseerd vanuit verschillende plaatsen zoals Dirksland, Urk, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Alphen aan den Rijn en Papendrecht”, meldt Jobke van Bochove, die zaterdag terugkwam van een transport.
Benefietconcert Veenendaal
Het gemengde koor Oriolus, onder leiding van André van Vliet, geeft op 5 mei om 20.00 uur in de Westerkerk in Veenendaal een benefietconcert ten behoeve van Oekraïne. Het koor wordt begeleid door een orkest en voert onder meer ”Prayers for the Nations” van Lloyd Larson uit. Ook wordt er een lied in het Oekraïens gezongen. De opbrengst van deze avond is bestemd voor Bake4Ukraine, een project van Kom Over En Help (KOEH) in Brovary, een stad in de oblast (regio) Kiev. „Het restaurant, waar voor de oorlog mensen met een beperking werkten, is nu een plek waar kwetsbare mensen even op adem komen, iets eten en hun verhaal kwijt kunnen”, meldt KOEH op haar website. „De nood is groot. Veel mensen zijn vertrokken, maar er zijn ook veel inwoners gebleven. Ook ouderen en kwetsbare mensen. Zij hebben eten en drinken nodig. En daarvoor kunnen ze bij ons terecht. Vanuit Bake4Ukraine delen we dagelijks brood en soep uit aan buren, mensen met een beperking of mensen die minder mobiel zijn. Maar ook aan een afkickcentrum voor verslaafden, het ziekenhuis en aan onze militairen”, aldus de vrijwilligers Andriy en Arenda Vasylenko.
Zangavond Ridderkerk
In de Ichthuskerk in Ridderkerk wordt op 6 mei om 19.30 uur een zangavond georganiseerd die in het teken staat van dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Tijdens deze avond zingen het christelijk gemengd koor Con Amore uit Noordeloos, onder leiding van Reinier Korver, en het christelijke koor Rejoice uit Ridderkerk, onder leiding van Jan Peter Teeuw. Dr. A. A. Teeuw verzorgt de opening en sluiting. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden. De opbrengst is, na aftrek van de onkosten, bestemd voor het actiecomité Hoop voor Kinderen. „Dit comité zet zich in voor noodhulp onder kinderen in het westen van Oekraïne.”
Op tal van plaatsen in het land wordt actie gevoerd en worden (gebeds)bijeenkomsten georganiseerd voor Oekraïne. In deze rubriek krijgen ze een plaats. Tips? Mail naar kerk@rd.nl