Energiebedrijf Uniper lijdt verlies door aanleggen gasvoorraad
Het Duitse energieconcern Uniper heeft in het eerste kwartaal een verlies geleden omdat het ervoor koos om aardgas in opslag te houden. De grootste Duitse importeur van Russisch gas en eigenaar van Nederlandse energiecentrales wil het opgeslagen gas echter later tegen hogere prijzen verkopen.
Het in Düsseldorf gevestigde nutsbedrijf, een afsplitsing van energieconcern E.ON, is een van de bedrijven die de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland financierde. De aanleg van de gaspijpleiding in de Oostzee heeft jaren geduurd en de Duitse regering heeft besloten om de leiding niet in gebruik te nemen vanwege de Russische invasie van Oekraïne.
Vanwege dat besluit moet Uniper miljarden afschrijven op zijn investering in Nord Stream 2 en leed het bedrijf een nettoverlies van 3,1 miljard euro in het eerste kwartaal. Ook moest het bedrijf een flinke afboeking doen op het Russische onderdeel Unipro.
Zonder deze afboekingen boekte het bedrijf een negatief resultaat van 829 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een positief resultaat geboekt van 731 miljoen euro. Uniper verwacht het overgrote deel van het verlies later dit jaar te kunnen compenseren, wanneer het opgeslagen gas tegen hogere prijzen aan kopers wordt geleverd.
„We hebben bewust besloten om de winst te verschuiven om marktkansen te grijpen en extra waarde te creëren”, zei financieel bestuurder Tiina Tuomela in een toelichting. „Door minder gas uit onze opslagfaciliteiten te halen, vergroten we ook de zekerheid van de Duitse energievoorziening.”
Rusland stopte eind april de gasleveringen aan Polen en Bulgarije, omdat die landen weigerden in roebels te betalen. Dat zou een bedreiging kunnen vormen voor Uniper, dat voor meer dan de helft van zijn gasbehoefte afhankelijk is van Rusland. Grote Europese importeurs van Russisch gas als Uniper zoeken dan ook naar een uitweg om hun rekeningen te kunnen betalen zonder de Europese sancties te schenden.
Uniper heeft eerder al aangegeven gebruik te willen maken van de Russische regeling om een eurorekening en een roebelrekening te openen bij Gazprombank, de bank van staatsgasbedrijf Gazprom. De Russische centrale bank zet de gestorte euro’s op de eurorekening dan om in roebels op de roebelrekening.