EconomieJaarcijfers EMG

Moederbedrijf RD en Terdege profiteert van herstel economie

De Erdee Media Groep (EMG) heeft in zakelijk opzicht een succesvol jubileumjaar achter de rug. Directeur Cornell Heutink is daar dankbaar voor. Maar hij maakt zich ook zorgen: over de polarisatie in de achterban en over de geringe behoefte aan christelijke duiding van het nieuws bij veel reformatorische jongeren.

29 April 2022 21:46
Pand van EMG, het moederbedrijf van het RD. beeld André Dorst
Pand van EMG, het moederbedrijf van het RD. beeld André Dorst

EMG is het moederbedrijf van onder meer het Reformatorisch Dagblad, familieblad Terdege en uitgeverij De Banier. Vrijdag gaven de aandeelhouders van EMG hun goedkeuring aan de jaarcijfers.

Geheel tegen de verwachting eindigde 2021 in de zwarte cijfers. In plaats van een begroot verlies van 8 ton –vanwege investeringen in innovatie– boekte EMG een nettowinst van 857.000 euro. Dat is vooral te danken aan het herstel van de advertentiemarkt.

Directeur Heutink: „Wij merken dat de economie zich, ondanks de coronapandemie, sterk heeft ontwikkeld. Tegelijk hebben we last van de andere kant van die groei: de krapte op de arbeidsmarkt. Vacatures zijn ook bij ons lastig te vervullen, wat leidt tot een hoge werkdruk op veel afdelingen.”

EMG haalde met haar verschillende producten 7,5 miljoen euro aan advertenties binnen: een kwart meer dan in 2020 en ook 8 ton meer dan in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. Heutink schrijft de toename niet alleen toe aan de herstellende economie, maar ook aan extra inspanningen van zijn medewerkers. „Vooral met onze digitale kanalen hebben we een grote slag gemaakt.”

Abonnementen

Van de ruim 29 miljoen euro omzet is het leeuwendeel, ruim 18 miljoen, afkomstig uit abonnementen. Hoewel het reformatorisch lezerspubliek relatief trouw is aan zijn krant, moet EMG er flink aan trekken om het abonneebestand op peil te houden.

Zo blijft het aantal mensen dat zes dagen per week het RD leest, gestaag afnemen. Corona was daar mede debet aan. „Er zijn in 2021 ruim zeshonderd abonnees overleden”, weet de directeur.

Toch wist het RD zijn oplage licht te vergroten, met 4 procent naar ruim 52.000 gemiddeld over het jaar. De krant kreeg er namelijk meer weekendabonnees en vooral digitale abonnementen bij. Om het gebruiksgemak voor de digitale lezers te verbeteren werd in 2021 de RD nieuwsapp gelanceerd. Die is intussen al 25.000 keer gedownload, meldt Heutink. De website rd.nl trekt ruim 1 miljoen unieke bezoekers per maand.

Ook Terdege trekt meer lezers. De oplage van het familieblad groeide met 2,5 procent naar een kleine 19.000 stuks.

Boekenuitgeverij De Banier startte in 2021 met luisterboeken. De afzet van e-books nam toe. Er werden 126 nieuwe titels op de markt gebracht.

In 2021 vierde EMG het 50-jarig bestaan van het RD. Dat gebeurde vanwege de coronabeperkingen ingetogener dan de bedoeling was, maar toch is er „uitgebreid stilgestaan bij deze mijlpaal”, schrijft Heutink in het bestuursverslag bij de jaarrekening. „En dan overheerst dankbaarheid voor de grote zegeningen die ons bedrijf in een halve eeuw en ook zeker het afgelopen jaar ontving. Soli Deo Gloria.”

Een schaduw over het jubileum kwam er door het overlijden van twee mannen die bij de oprichting van de krant betrokken waren: ds.L. H. Oosten en ir.B. J. van der Vlies. Heutink memoreerde hen tijdens de aandeelhoudersvergadering. Beiden hadden jarenlang zitting in de toezichthoudende organen van EMG.

EMG investeert ook in 2022 fors in het verder aanjagen van de digitale transitie en het zoeken naar wegen om „relevant te blijven” voor de doelgroep. Een van de doelen voor de periode tot 2023 is om te groeien bij de jongvolwassenen.

Dat is een uitdaging. Heutink: „Ik maak me vooral zorgen over de behoefte van onze jongeren. Welke inhoud verlangen ze en op welke kanalen zoeken ze die? Dat is voor ons een zoektocht waar we in moeten blijven investeren.”

De directeur „kan wel eens verdrietig worden” als hij zich afvraagt in hoeverre reformatorische jongeren nog op christelijke berichtgeving en duiding van het nieuws zitten te wachten. „Soms hoor ik ook dat we te duur zijn. Daar geloof ik niets van. We zijn de goedkoopste landelijke krant van Nederland. Netflix vinden ze niet te duur. Onze jongeren geven aan allerlei dingen geld uit, denk aan uitgaan en vakanties. Populistische berichtgeving volgen ze ook wel, maar daar gaan wij niet in mee.”

Een ander zorgenpunt van Heutink is de polarisatie in de achterban. Die bleek tijdens corona en is er ook nu weer rond de oorlog in Oekraïne. Daarnaast neemt de loyaliteit af. „Als de berichtgeving door het RD sommige lezers even niet aanstaat, zeggen ze zó het abonnement op. Dat is dan des te meer reden om, binnen de verscheidenheid die er in onze achterban is, te laten zien wat ons bindt en wat onze toegevoegde waarde is.”

Intussen geeft de achterban ruimhartig als er ergens nood is in de wereld. De in 2021 gestarte RD-actie ten behoeve van Malawi bracht 1,07 miljoen euro op.

Aandeelhouders

Jan Bakker, voorzitter van de raad van commissarissen, opende de aandeelhoudersvergadering van EMG. Hij las Psalm 90 en stond stil bij het overlijden van diverse aandeelhouders. Bakker sprak verder zijn zorg uit over de toenemende verdeeldheid en afnemende trouw in de achterban. De opkomst van diverse concurrerende digitale platforms is volgens Bakker „een serieuze bedreiging” voor EMG. „Mogelijk moeten we ons voorbereiden op een andere strategie, maar we moeten de verleiding weerstaan om het eigen karakter van onze producten prijs te geven.”

Ds. A. van Heteren, predikant van de christelijke gereformeerde kerk Urk Eben-Haëzer en bestuurslid van de Stichting Reformatorische Publicatie, sloot de vergadering. Naar aanleiding van Romeinen 6 vers 17 en 18 zei hij dat de Levensvorst van slaven van de zonde gewillige dienaren maakt van de drieënige God. „Ik hoop dat het RD instrument mag zijn om dat wonder te bewerken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer