Meer gemeenten CGK willen vrouw in ambt
Meerdere christelijke gereformeerde kerken willen vrouwen in de ambten bevestigen of homo’s met een relatie toelaten tot het heilig avondmaal. Dat blijkt uit de classisverslagen in De Wekker, het landelijk orgaan van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), van vrijdag.
De kerkenraad van de gemeente in Zuidlaren besloot alle ambten open te stellen voor vrouwen, met uitzondering van dat van predikant. De samenwerkingsgemeente van christelijke gereformeerden en vrijgemaakt gereformeerden in Rotterdam-Zuid heeft het voornemen alle ambten open te stellen voor vrouwen.
Beide gemeenten werden opgeroepen te wachten op een uitspraak van de generale synode. Die besloot vorige week dat alleen mannen de ambten van predikant, ouderling en diaken mogen vervullen. De gemeenten zullen nu opnieuw met de classis in gesprek gaan.
Homoseksualiteit
In de classis Amersfoort heeft de commissie homoseksualiteit gesprekken gevoerd met de kerkenraden van de gemeenten in Amersfoort, Amersfoort-Vathorst, Scherpenzeel en Veenendaal (Bethel). De classis riep deze gemeenten „indringend en broederlijk” op de besluiten van de generale synode over homoseksualiteit en homoseksuele relaties na te volgen.
De landelijke vergadering van de CGK sprak in 2017 uit dat seksuele omgang tussen mensen van gelijk geslacht zonde is. Een gemeentelid met een homoseksuele relatie kan niet worden toegelaten tot het doen van openbare geloofsbelijdenis, de heilige doop en de viering van het heilig avondmaal.
Er komen verdere gesprekken met de kerkenraad van Amersfoort-Vathorst over het voornemen om homoseksuele relaties in te zegenen. De gemeente werd „dringend” gevraagd een eventueel besluit hierover op te schorten.
In de classis Hoogeveen werd gesproken over een besluit van de gemeente in Hoogeveen over de toelating tot het heilig avondmaal van homoseksuele gemeenteleden, „ook als zij een relatie in liefde en trouw onderhouden.”
NBV21
Op verzoek van de cgk in Ermelo gaat de classis Amersfoort onderzoek doen naar het gebruik van de NBV21. Er is volgens de classis een „herbeoordeling” nodig van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) omdat de generale synode in 2007 het gebruik daarvan „met klem” ontraadde.
Uit het verslag van de classis Amsterdam blijkt dat de kleine gemeente in Naarden toch niet wordt opgeheven. „Een doorstart lijkt mogelijk.”
In Purmerend heeft onder toezicht van de classis kanselruil plaatsgevonden met een plaatselijke „gematigde” evangelische gemeente.
De gemeente in Zaandam pleit voor de openstelling van het heilig avondmaal voor kinderen. Een zogeheten instructie hierover wordt later op de generale synode besproken.
In de classis Middelburg willen de christelijke gereformeerde kerken in Haamstede en Zierikzee en de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Brouwershaven dit jaar „concrete stappen” zetten in de richting van nauwere samenwerking en samenvoeging „om elkaar zodoende te versterken.”