Maranathakerk Rotterdam-Zuid zamelt hulpgoederen voor Oekraïne in
Vanuit de Maranathakerk in Rotterdam-Zuid vertrekt binnenkort een nieuw hulptransport naar de grens van Polen en Oekraïne. Ook Oekraïense vluchtelingen in Nederland worden op tal van manieren ondersteund.
Hulptransporten
De hervormde gemeente in Rotterdam-Zuid (Maranathakerk) heeft sinds begin maart acht hulptransporten georganiseerd naar de grens van Polen en Oekraïne. Hiervoor werden onder meer kleding, voedsel, paracetamol, pleisters en verband ingezameld, zegt Paul de Ruiter, die de actie samen met Marianne Boonzaaijer coördineert. De hulpgoederen worden bij de grens overgedragen aan drie kerkelijke gemeenten. „Die delen ze uit in Oekraïne. Zo weten we dat alles op een goede plek terechtkomt”, zegt De Ruiter.
De hulptransporten vanuit de Maranathakerk worden door andere gemeenten ondersteund. „Leden van de hervormde gemeente in ’s-Gravendeel hebben op een zaterdag bij de Albert Heijn gestaan om spullen in te zamelen. Dat leverde 430 volle dozen op, die ze bij ons hebben gebracht. De hervormde gemeente in Strijen gaat ook zo’n actie houden. En leerlingen van de scholen Petrus Datheen in Rotterdam-IJselmonde en Rehoboth in Barendrecht hebben een actie met statiegeldflessen gehouden. Van de opbrengst hebben ze rugtasjes gevuld voor Oekraïense kinderen”, zegt De Ruiter. Het volgende hulptransport vanuit Rotterdam staat begin mei gepland.
Opvang Haarlem
De gemeente Haarlem biedt vanaf 15 mei de mogelijkheid om maximaal 150 Oekraïners op te vangen op een cruiseschip. Deze locatie zal worden beheerd door Stichting Ontmoeting en het Legers Heils, zegt een woordvoerster van Ontmoeting. „Het is mooi dat we dit volledig samen kunnen oppakken.”
Ontmoeting is nu al betrokken bij de opvang van Oekraïners op enkele kleine locaties in Haarlem. Het cruiseschip zal zo nodig tot november 2023 beschikbaar zijn om vluchtelingen onderdak te bieden. Haarlem is na Rotterdam de tweede grote stad waar Ontmoeting een bijdrage levert aan de opvang en begeleiding van vluchtelingen uit Oekraïne.
Bijbelstudie in IJsselmuiden
Ongeveer 35 Oekraïners woonden woensdagavond in kerkelijk centrum De Zaaier in IJsselmuiden een Bijbelstudie bij. Deze werd voor het eerst georganiseerd voor vluchtelingen uit IJsselmuiden en Zalk, vertelt ds. M. van Dam, predikant van de plaatselijke hervormde gemeente. Hij is een van de leden van de werkgroep pastoraat die de komende tijd geregeld een „ontmoeting rond de Bijbel” zal organiseren voor de gevluchte Oekraïners. Ook wordt de mogelijkheid geboden voor persoonlijke pastorale gesprekken. Bij het initiatief is ook een baptistenvoorganger uit Oekraïne betrokken, evenals een ouderling uit een gereformeerde kerk in dat land. Het is ontstaan vanuit een interkerkelijke werkgroep in IJsselmuiden en Grafhorst die hulp biedt aan Oekraïense vluchtelingen.
Oekraïense Bijbels
De Bijbelvereniging heeft de afgelopen tijd „vele duizenden” Oekraïense Bijbels, Nieuwe Testamenten en kinderbijbels verspreid. „Wekelijks komen vele tientallen nieuwe bestellingen binnen. Dat betekent helaas dat een aantal Oekraïense Bijbels niet meer op voorraad is”, meldt de organisatie. Zij heeft momenteel wel de vernieuwde uitgave van het Oekraïense Bijbels Dagboek van B. J. van Wijk in haar assortiment. De Bijbelvereniging stelt deze kinderbijbels gratis ter beschikking voor vluchtelingen in Nederland. Ook wordt binnen enkele dagen weer een voorraad Nieuwe Testamenten in het Oekraïens verwacht, zegt bureaumanager Jaap van Middendorp.
Vertaalprogramma Kefas
Wie een kerkdienst voor Oekraïense vluchtelingen wil vertalen, kan onder meer gebruikmaken van het recent vernieuwde programma Kefas (kefas.app). Dit biedt de mogelijkheid om tijdens een dienst de woorden van de voorganger en de tekst van de liederen –op hoofdlijn– in het Nederlands in te typen. Anderstalige kerkgangers krijgen de vertaling rechtstreeks binnen via de app Telegram. „We werken met een betaald programma van Google Translate, dat beter vertaalt dan de gratis versie”, zegt Gerard de Kimpe van Kefas. De tekst die wordt ingetypt, kan in één keer worden vertaald voor verschillende taalgroepen, onder wie Oekraïners. „Op die manier kun je vluchtelingen die in de kerk komen maximaal betrekken bij de dienst”, zegt De Kimpe. Kerken kunnen zich abonneren op het programma voor een bedrag van minimaal 30 euro per maand, afhankelijk van het aantal talen waarin wordt vertaald.
Zangavond in Elburg
In de Grote Kerk in Elburg wordt zaterdag 30 april om 19.30 uur een samenzangavond gehouden, met medewerking van organist Aleid Klompmaker. Ds. J. de Bruin, predikant van de plaatselijke christelijke gereformeerde kerk, heeft de algehele leiding. De opbrengst van de collecte is bestemd voor Stichting Mir Wam. De afgelopen weken zijn er diverse hulptransporten van deze stichting, met voornamelijk levensmiddelen, naar Oekraïne en Moldavië gegaan. „We hebben in korte tijd met onze broeders van de niet-geregistreerde baptistengemeenten een hulplijn mogen opzetten. Op deze manier komen de goederen via de snelste weg op hun eindbestemming.” De stichting levert ook een bijdrage aan de opvang van vluchtelingen in het zuidwesten van Oekraïne.
Benefietconcert in Stolwijk
In de hervormde Dorpskerk in Stolwijk wordt vrijdag 6 mei vanaf 19.30 uur een benefietconcert voor Oekraïne georganiseerd onder het thema ”Oorlog én Vrede”. Spreker is ds. D. M. Vinogradsky uit Zjitomir. Mezzo-sopraan Darina Shevchuk zal enkele Oekraïense liederen zingen. Er zijn intermezzo’s van musici Cor en Katja Ploeg- Vinogradskaya en mannenkoor Canticum uit Gouda. Evangelist Johan Krijgsman verzorgt de opening en spreekt een appelwoord. De collecte is bestemd voor Stichting Help Zhitomir.
Op tal van plaatsen in het land wordt actie gevoerd en worden (gebeds)bijeenkomsten georganiseerd voor Oekraïne. In deze rubriek krijgen ze een plaats. Tips? Mail naar kerk@rd.nl