Nieuwe vogelgriepbesmettingen op de Veluwe
Met drie nieuwe uitbraken in enkele dagen tijd blijft de vogelgriep om zich heengrijpen in de regio Barneveld.
Zondagavond meldde het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dat een bedrijf met 17.000 leghennen in Barneveld besmet is. Dit bedrijf werd al preventief geruimd, omdat het binnen 1 kilometer ligt van een boerderij met 28.600 kippen in Terschuur, die zondagochtend al besmet bleek. Vrijdagavond meldde LNV een uitbraak op een leghennenbedrijf met 88.000 dieren in Lunteren. Naast de drie boerderijen met besmettingen zijn tien naburige bedrijven uit voorzorg geruimd. Sinds 12 april is het virus in Lunteren en Barneveld en omgeving op negen bedrijven vastgesteld.
Al sinds oktober 2021 is er vogelgriep in ons land. Al die tijd al geldt er een ophokplicht voor vogels bij commerciële pluimveehouders.
Inclusief de jongste uitbraken zijn dit seizoen bijna zestig Nederlandse bedrijven met meer dan 50 vogels besmet. Inclusief preventieve ruimingen zijn zo’n 3 miljoen kippen, kalkoenen en eenden gedood. Dat is het grootste aantal in één seizoen sinds het beruchte vogelpestjaar 2003.
Ook veel andere landen in Europa hebben te maken met vogelgriep. Vooral Frankrijk en Italië zijn zwaar getroffen. Donderdag schreef LNV-minister Henk Staghouwer in een update aan de Tweede Kamer dat daar repectievelijk ruim 1100 en 317 bedrijven besmet zijn. Hongarije, Polen en Duitsland hebben meer dan honderd besmettingen.
Rond Lunteren en Barneveld komen relatief weinig wilde watervogels voor, die doorgaans juist voor de besmettingen met vogelgriep zorgen. Eerder werd al bekend dat minister Staghouwer de zogeheten Deskundigengroep Dierziekten daarom om advies heeft gevraagd over de situatie in de Gelderse regio en of er extra maatregelen mogelijk zijn om verdere verspreiding te voorkomen.
Vaccinatie
Tijdens een bijeenkomst van Europese landbouwministers bleek eerder deze maand dat de EU-lidstaten meer en meer open staan voor preventieve vaccinatie in de strijd tegen vogelgriep. Onderzoek moet echter nog uitwijzen hoe effectief beschikbare vaccins zijn. In Nederland start in juli een proef, verwacht minister Staghouwer.