Buitenland

Jeruzalem houdt om goede redenen mars rechts-radicalen tegen

De politie hield woensdag een mars tegen van het rechts-radicale Knessetlid Itamar Ben-Gvir van Otzma Yehudit (Joodse Kracht). Hij en zijn supporters hadden met Israëlische vlaggen naar de Damascuspoort bij de moslimwijk van de Oude Stad van Jeruzalem willen wandelen.

Alfred Muller
23 April 2022 16:59
Itamar Ben-Gvir. beeld Alfred Muller
Itamar Ben-Gvir. beeld Alfred Muller

De parlementariër plaatste zijn bureau vervolgens op het Tzahalplein voor de muur van de Oude Stad in Jeruzalem. Donderdagmorgen legden zijn medewerkers de spandoeken en tentdoeken weer in een busje. Ben-Gvir, die een reusachtig pistool aan zijn zij had hangen, liet enkele aanhangers nog een selfie met hem maken en vertrok.

Premier Naftali Bennett verbood de mars op advies van de veiligheidsdienst en de politie. De veiligheidsdienst was bang dat zijn mars zou leiden tot een nieuwe oorlog met de islamitische Hamas in de Gazastrook. Vorig jaar viel „de vlaggenmars” op Jeruzalemdag samen met het einde van ramadan. Vervolgens brak een elf dagen durende gewapend conflict uit met Hamas.

Tot nu toe blijft het dit jaar bij de rellen op de Tempelberg en omgeving. De berg is heilig voor joden en moslims. Dit is de plek waar vroeger de joodse tempels stonden en waar nu de Rotskoepel en al-Aqsa-moskee staan.

De huidige rellen begonnen op 15 april met een veldslag tussen de oproerpolitie en militante moslims die zich hadden verschuild in de al-Aqsa-moskee. De politie greep in omdat ze met de keien en vuurpijlen die ze hadden meegebracht, joodse bezoekers aan de Tempelberg en de Westelijke Muur in gevaar konden brengen.

De dag was tevens de dag voor het joodse Pesach-feest. De extremistische joodse groep „Terug naar de Berg” had een oproep gedaan aan joden om een schaap te offeren op of rond de heilige berg. Ondertussen verspreidde zich op de Palestijnse sociale media het verzonnen bericht dat joden probeerden de Tempelberg over te nemen. Er is geen kans dat de politie het offeren van een schaap op de Tempelberg toestaat. En de regering van Israël heeft keer op keer gezegd dat het de status quo op de Tempelberg niet zal veranderen. Er zijn geen plannen om de plek te verdelen in een joods en een islamitisch deel. Momenteel hebben joden en christenen het recht de Tempelberg te bezoeken en moslims hebben het recht om daar te bidden.

Toch is het niet zo dat alles ongewijzigd blijft op en rond de gewijde plek. Al bidden verreweg de meeste joden alleen bij de Westelijke Muur, het aantal joden dat de verhoging op wil, is volgens waarnemers groeiende. Volgens de krant Haaretz bezochten woensdag een recordaantal joden de Tempelberg, namelijk 1538. En rondom deze plaats komt steeds meer onroerend goed in joodse handen.

Dat de Tempelberg in de toekomst in de belangstelling blijft staan, is zeker. En zeker de komende dagen van ramadan blijven spannend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer