Christelijke agent in verdeeld Duitsland put moed uit Bijbel
Te midden van de spanningen in de Duitse samenleving moeten ook christelijke politiemensen hun werk doen. Gelukkig belooft de Bijbel dat allen die hun hoop op God vestigen nieuwe kracht zullen ontvangen.
De Christliche Polizeivereinigung waarvan ik voorzitter ben, is een interconfessionele, apolitieke non-profit beroepsvereniging van medewerkers van de federale en staatspolitiediensten. Ze behoren tot een van de twee grote kerken in Duitsland (Evangelische Kerk en Rooms-Katholieke Kerk) of een andere christelijke denominatie.
Als vereniging willen we een bijdrage leveren aan het uitdragen van christelijke waarden in het dagelijkse politiewerk en aan het vormgeven van de beroepsethiek. Ook willen we heel praktische levens- en oriëntatiehulpmiddelen bieden in verschillende situaties: door uitwisseling, advies, ondersteuning en gebed. Dit vaak in samenhang met politiepastorale zorg. Ons doel, zoeken naar het beste voor de burgers, is op de Bijbel gebaseerd. Dit omvat ook sociale bijstand, ongeacht de religieuze overtuiging van wie in nood is.
Als christen voel ik mij van nature verbonden met christelijke waarden en naastenliefde. Vaak hebben wij te maken met mensen in noodsituaties, nadat ze het slachtoffer zijn geworden van een misdrijf of een ongeval. Liefdadigheid en hulpvaardigheid kunnen dan in praktijk worden gebracht.
Een speciale uitdaging voor elke politieagent is het omgaan met moeilijke mensen, gewelddadige delinquenten, beroepscriminelen en anderen die door hun daden walging en woede kunnen opwekken. Wij staan voor de vraag of wij ook van zulke mensen houden en voor hen willen bidden. Ik weet dat veel mensen God niet kennen en zonder Hem leven. Met name in het contact met hen wil ik streven naar een professionele aanpak en tegelijk christelijke waarden tastbaar maken.
Wetteloosheid
Ondertussen maken we ons zorgen over het toenemende aantal extremisten in Duitsland, hetzij van linkse, hetzij van rechtse, hetzij van islamitische snit. Elke vorm van extremisme is verwerpelijk. Een demonstratie hoort vreedzaam en zonder wapens te verlopen, zoals de wet voorschrijft. Jezus sprak erover dat de wetteloosheid zou toenemen. We ervaren inderdaad in toenemende mate respectloosheid, verzetsdaden en campagneachtige media die de politie in diskrediet willen brengen.
Bovendien hebben de coronamaatregelen gezorgd voor toenemende verdeeldheid in de samenleving. Je kunt een maatschappij beschermen, je kunt een economie beschermen, je kunt ook personen beschermen, zei Ferdinand Kirchhof, voormalig vicepresident van het Federale Constitutionele Hof. Maar hoe langer de pandemie duurt, hoe meer men zich zal moeten afvragen of het besmettingsgevaar echt de enige factor mag zijn voor het vaststellen van de maatregelen. Kirchhof acht het wettig en nodig dat ook met andere factoren rekening wordt gehouden.
We ervaren dat mensen, met name in zorginstellingen en ziekenhuizen, door de bezoekbeperkingen eenzaam of depressief werden of zelfs overleden, zonder op gepaste wijze afscheid te kunnen nemen van hun naasten. En er werd weinig gepraat over de grote gevolgen van de beperkingen voor onze economie en de staatsschuld. Een evenwichtige discussie over de evenredigheid van de massale inbreuken op onze grondrechten werd bovendien nauwelijks gevoerd in de publieke media.
Veel Duitsers hebben geen begrip voor de overheidsmaatregelen, die als willekeurig en ongepast worden ervaren. Voor- en tegenstanders van de maatregelen tonen minachting voor elkaar. Volgens de Politbarometer heeft 31 procent van de Duitsers weinig of geen vertrouwen in de berichtgeving van de zenders ARD en ZDF. Marktonderzoeksbureau YouGov zegt dat 46 procent van mening is dat men in Duitsland niet meer openlijk zijn mening kan uiten. Volgens onderzoeksbureau INSA-Consulere vreest 23 procent zelfs dat de Bondsrepubliek op weg is naar een dictatuur. Dit zijn beangstigende percentages zijn voor een democratie.
Adelaarsvleugels
In dit conflict staat de politie contant op scherp. Ze wordt uitgedaagd als nooit tevoren. Toch zal ze nooit in staat zijn om met haar eigen middelen de maatschappelijke problemen op te lossen. Het Saksische hoofd van de politievakbond, Hagen Husgen, waarschuwde: „Het zou niet de taak van de politie moeten zijn om politiemiddelen te gebruiken om een grootschalig geschil op straat te stoppen, zolang dit vreedzaam is, alleen omdat politici dit geschil hebben uitbesteed aan de politie.” En Rainer Wendt van de Duitse politiebond acht het de plicht van politici „om sociale conflicten niet te laten escaleren en rivaliserende groepen niet tegen elkaar op te zetten, door duidelijkheid in de besluitvorming en de-escalerende taal.”
In dit spanningsveld moeten onze collega’s hun werk doen. Dit is vermoeiend. We hebben gelukkig de Bijbel, die zegt dat allen die hun hoop op God vestigen nieuwe kracht zullen ontvangen. Die zijn als adelaars die machtige vleugels krijgen. Ze lopen en worden niet moe, ze rennen en raken niet uitgeput. God moedigt ons aan in zijn Woord. Daarom willen we vertrouwen op Hem die het begin en het einde van deze wereld in zijn hand houdt.
De auteur werkt bij de rijksrecherche in Hamburg en is landelijk voorzitter van de Christliche Polizeivereinigung. Dit artikel is gebaseerd op een Duitstalig interview met hem.