Economie

Werkstraf opgelegd in bouwfraudezaak

De rechtbank in Rotterdam heeft de 62-jarige J. E. A., voormalig hoofd gemeentewerken in Hoorn, dinsdag een werkstraf van 240 uur opgelegd. Met aftrek van voorarrest moet A. in totaal 228 uur werken bij de reclassering.

ANP
15 December 2004 09:03Gewijzigd op 14 November 2020 02:00

De rechtbank acht bewezen dat A. door het aannemen van giften in ruil voor tegenprestaties, het vertrouwen in hem heeft beschaamd en zijn positie heeft misbruikt voor persoonlijk voordeel. De werkstraf is 60 uur meer dan de 180 uur die het openbaar ministerie tegen hem had geëist. De rechtbank heeft de eis van het openbaar ministerie om 45.000 euro van A. terug te vorderen, niet gevolgd.

A. reed zes jaar lang in een dure uitvoering van de Renault Espace, die betaald was door Geva, een dochter van de Groningse aannemer Koop. Ook heeft hij vijf jaar lang kosteloos een appartement in Amsterdam kunnen gebruiken. In ruil daarvoor deed hij zijn best het uitbaggeren van de Grashaven in Hoorn aan een Koop-dochter uit te besteden.

Burgemeester G. van Veldhuizen van de gemeente Hoorn reageert opgelucht op het vonnis. „Het is goed dat er een uitspraak ligt, maar met de uitspraak op zich kunnen wij natuurlijk nooit blij zijn.”

De gemeente Hoorn maakte dinsdag bekend dat twaalf ambtenaren van de gemeente in het verleden één of meerdere keren hebben deelgenomen aan club- of bordeelbezoek op kosten van de aannemer. Het gaat hierbij volgens de burgemeester om ambtenaren die destijds „een vrij hoge functie hadden” en om ambtenaren in het middenkader.

Een van hen is de inmiddels ontslagen A. De gemeente had in mei 2004 besloten een andere ambtenaar, projectleider W., in verband met de zaak te ontslaan. In juli schortte de voorzieningenrechter in Alkmaar dat ontslag op. De gemeente Hoorn besloot dinsdag het ontslag van W. door te zetten.

Van de twaalf ambtenaren werken er, naast de ontslagen twee, inmiddels drie niet meer bij de gemeente. Twee ambtenaren hebben tijdens het onderzoek naar bouwfraude bij de gemeente zelf hun bezoek aan nachtclubs gemeld. Zij hebben een schriftelijke berisping gekregen. Vijf medewerkers kregen een waarschuwing.

Hoorn heeft inmiddels een integriteitbeleid voor haar rol als opdrachtgever ontwikkeld. Volgens burgemeester Van Veldhuizen gaat dat beleid verder dan de voorstellen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Zo wil de gemeente gaan bekijken of bouwbedrijven die in het kader van de bouwfraude over de schreef zijn gegaan, kunnen worden uitgesloten bij aanbestedingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer