Economie

MegaBanenMarkt eindelijk op gang

De MegaBanenMarkt is eindelijk op gang gekomen. Tot eind vorige week zijn 22.719 Amsterdamse uitkeringsgerechtigden opgeroepen. Dat is ruim de helft van de 40.000 dossiers die de sociale dienst in Amsterdam wil doorlichten.

ANP
9 April 2002 10:59Gewijzigd op 13 November 2020 23:30

Ongeveer 80 procent van de uitgenodigde uitkeringsgerechtigden is komen opdagen op de banenmarkt in de bedrijfsloods in Amsterdam Sloterdijk, zo bleek maandag tijdens de presentatie van de nieuwste cijfers. In totaal is van 542 mensen de uitkering gestopt, 391 hebben een baan gevonden op de MegaBanenMarkt.

Ongeveer 1500 mensen worden momenteel bemiddeld naar werk of scholing. Van 1249 personen is besloten dat die definitief een uitkering ontvangen zonder dat ze werk hoeven te zoeken, bijvoorbeeld omdat ze te oud zijn.

Bij de 20 procent (circa 4600 mensen) die tot nu toe geen gehoor hebben gegeven aan de oproep, beëindigde de sociale dienst in 432 gevallen de uitkering definitief. Ruim 2350 personen ontvangen tijdelijk geen uitkering, totdat duidelijk is waarom zij niet reageren.

De opschoonactie van de sociale dienst, die in november is begonnen, kwam aanvankelijk moeizaam op gang. Eind januari kwam slechts 56 procent van de opgeroepen uitkeringsgerechtigden opdagen. In februari en maart steeg het aantal mensen dat gehoor gaf aan de oproep naar gemiddeld 80 procent.

De MegaBanenMarkt werd in het leven geroepen nadat minister Vermeend (Sociale Zaken) vorig jaar de Amsterdamse sociale dienst op de vingers had getikt. Volgens de bewindsman hielp de dienst te weinig mensen aan werk en pakten de ambtenaren fraude onvoldoende aan.

De sociale dienst verwacht dat de MegaBanenMarkt tot de zomer voortduurt. Daarna kunnen lopende zaken ook elders worden afgehandeld. De MegaBanenMarkt kan er dan toe leiden dat het aantal uitkeringen in Amsterdam met meer dan 10 procent zakt. Van de zaken die tot dusver zijn behandeld, is 7 procent gestopt omdat de ontvangende persoon niet reageerde.

Bovendien is van een aantal mensen (enkele procenten) om andere redenen de uitkering gestopt. Daarnaast is circa 6 procent aan het werk geholpen, zodat de sociale dienst voor hen ook niet meer betaalt. „Dat laatste zou eigenlijk ook iets hoger moeten, zo’n 10 procent. Maar wellicht stijgt dat nog”, aldus een woordvoerder van de Amsterdamse sociale dienst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer