Nederland stuurt pantservoertuigen
Nederland stuurt zwaarder wapentuig, zoals pantservoertuigen, naar Oekraïne. Minister-president Mark Rutte schreef dat dinsdag op Twitter. Ook kijkt Nederland met bondgenoten naar de levering van „aanvullend zwaarder materieel”, schreef de premier.
Rutte en defensieminister Kajsa Ollongren hebben in een telefoongesprek met de Oekraïense president Zelenski hun steun uitgesproken aan Oekraïne. Nederland heeft al voor ruim 65 miljoen euro aan militair materieel aan de regering in Kiev geleverd, meldde Ollongren vorige week aan de Kamer.
Het besluit van het kabinet kan op steun van de Tweede Kamer rekenen. Begin deze maand gaf een meerderheid al aan voor het sturen van zwaardere wapens te zijn. Onder meer VVD, CDA, D66 en PvdA lieten toen weten daar geen bezwaren tegen te hebben.
Het is opmerkelijk dat het kabinet weer meldingen doet over wat voor materieel het naar Oekraïne stuurt. Eerder werd daarmee gestopt, om zo de Russen niet te veel informatie te geven. Aan dat beleid verandert niets, meldt Defensie. Vlak nadat de oorlog was uitgebroken, meldde het kabinet wel dat het onder meer antitankraketten en luchtafweerwapens ging sturen.
Al meer EU-landen zijn begonnen met het sturen van zware wapens naar Oekraïne. Tsjechië heeft tanks gestuurd en Slowakije een S-300-luchtverdedigingssysteem. Beide systemen stammen nog uit de tijd van de Sovjet-Unie. Ze zijn door de Oekraïners snel in te zetten omdat ze het materieel al kennen.
België
Nederland en België willen hun nauwe defensiesamenwerking uitbreiden met andere Europese landen. Door meer en met meer landen samen op te trekken kunnen ze ook Oekraïne beter helpen zich Rusland van het lijf te houden, denken premier Mark Rutte en zijn Belgische collega Alexander De Croo. Net als Nederland denkt ook België over het sturen van pantservoertuigen en ander zwaar militair materieel naar Oekraïne.
De Nederlandse ambassade in Oekraïne is weer open. Dat meldde minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken dinsdag. De ambassade is voorlopig in de westelijke stad Lviv gevestigd. Ambassadeur Jennes de Mol is hier met een klein team aan de slag gegaan. Twee dagen na het begin van de Russische invasie werd de ambassade vanuit Lviv verplaatst naar de Poolse stad Jarosław, bij de grens met Oekraïne.