Opinie

Het Evangelie moet niet verkocht maar verkondigd worden

Groeimodellen, praise & worship, connectgroepen en sterkepuntenzoekers helpen de kerk niet verder. Zij moet terug naar het centraal stellen van de heiligheid van God en de verkondiging van Zijn Woord.

Harry Prins
14 April 2022 18:09
Paus Franciscus viert de eucharistie in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. beeld AFP, Filippo Monteforte
Paus Franciscus viert de eucharistie in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. beeld AFP, Filippo Monteforte

De aftrap van de renovatie van katholiek kerkelijk Nederland heeft, voor zover ik kan nagaan, niet deze krant gehaald. Zo’n duizend rooms-katholieken uit Nederland en Vlaanderen waren op 24 en 25 maart bij elkaar in Breda om daar te luisteren naar James Mallon. Deze priester uit Canada schreef in 2014 het boek ”Als God renoveert”. Op het congres moest priester-auteur Mallon bisschoppen, priesters en leken enthousiast maken voor parochievernieuwing: ”De Missionaire parochie: van onderhoud naar bloei”.

Mallon noemt zich een ”nieuwe evangelisatie”-priester, zoals paus Johannes Paulus II dat ooit verwoordde. Maar hij is overduidelijk een Franciscus-aanhanger die zich afzet tegen de katholieke eeuwen van voor het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965).

Zijn boek leest als een pamflet en is doordrenkt met het gedachtegoed van de huidige paus. Tegen het klerikalisme, de institutionele kerk en vooral tegen het traditionalisme. „Rommel opruimen”, noemt Mallon dat.

De oplossingen die de priester aandraagt, dragen een modernistisch en vrijzinnig stempel. Met een overduidelijke ”evangelische beweging”-insteek, in de trant van praise & worship (opwekkingsliederen), videoschermen („te vergelijken met een gebrandschilderd raam”), ontvangstteam, welkomscentrum, dopen en spreken in de Heilige Geest, naambordjeszondag, sterkepuntenzoeker, connectgroepen, charismatische gaven enzovoort.

Het is zoals iemand op internet over het boek opmerkte: „Laat me raden: hij heeft alles van de protestanten gestolen?” Een blik op het congresprogramma bevestigt dit alleen maar: veel Alphacursus, veel charismatische beweging, veel ”heiliging”. En Mallon noemt iemand als Rick Warren, twee decennia terug dé goeroe van de evangelische beweging, bij name.

Het geschrift van Mallon is het zoveelste boek met een nieuwe aanpak dat gelovigen de weg moet wijzen om zoekers binnen de kerk brengen. „Tegenwoordig verschijnt er elke week wel een nieuw boek met dé methode om kerk te zijn in de 21ste eeuw”, schreef de Engelse dominee Chris Cooper ooit.

In zijn boek ”Coronawekker” wijst de Amerikaanse dominee McMahon op de ijdelheidkermis van John Bunyan, waarin „de meeste kerken hun heiligdom veranderen, om nog maar te zwijgen van het schaamteloos veranderen van Gods eredienst om deze aan te passen, waardoor de kerk steeds meer op de wereld gaat lijken.” De Nederlandse theoloog Oepke Noordmans zei al: „Elke brug om mensen in de kerk te krijgen, wordt een brug waarover mensen de kerk verlaten.”

Ik heb vele jaren rondgelopen in de evangelische wereld. Nu zie ik dat ook de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) de manier van denken en geloven daar langzaam overneemt.

„Gods Woord wordt niet verkocht, maar verkondigd”, aldus Joshua Livestro 22 jaar geleden in de Volkskrant. En professor Velema schreef al in 1969 over „vrijzinnigheid in de rooms-katholieke theologie”: „De denkwereld van de geseculariseerde, moderne mens” wordt bepalend. „Dan wordt de verkondiging eerst op maat gesneden om geen andere mogelijkheid over te houden dan vleugellam zich over de grond te bewegen”, aldus Velema.

Met de groeimodellen van Rick Warren en Bill Hybels, waarvan de houdbaarheidsdatum allang is gepasseerd, slaat de RKK opnieuw een heilloze weg in. De toekomst van christelijk Nederland, specifiek die van de RKK, wordt steeds slechter. Geen renovatie, maar afbraak.

De auteur is kerkelijk dakloos.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer