Hulporganisaties begeleiden gezinnen bij de opvang van vluchtelingen
Eindhoven. Vijf Nederlandse hulporganisaties gaan de komende twee weken 140 gastgezinnen begeleiden bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
Dat maken de organisaties, het Leger des Heils, het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk Nederland, Takecarebnb en NLvoorelkaar, maandag bekend, meldt de Volkskrant. Onder meer door het afleggen van huisbezoeken hopen ze tijdig te kunnen ingrijpen als het ergens achter de voordeur dreigt mis te gaan.
De proef in de regio Amsterdam en Eindhoven moet volgens het kabinet de basis vormen voor een „grootschalige uitrol” van de opvang van Oekraïeners bij mensen thuis. Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) van Asiel en Migratie spreekt van „een belangrijke stap richting duurzame particuliere opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne.”
Huisbezoeken
Een wezenlijk onderdeel van de begeleiding zijn huisbezoeken die daarvoor getrainde vrijwilligers van het Leger des Heils bij alle 140 gastgezinnen zullen afleggen. Op die manier hopen ze duidelijk te krijgen waar eventuele knelpunten zitten in de opvang, zowel voor de vluchtelingen als voor de gastgezinnen.
De particuliere opvang van vluchtelingen is niet altijd succesvol. Sommige gezinnen brachten vluchtelingen terug naar gemeentelijke opvang. Elders moest worden ingegrepen vanwege onveilige situaties.
Het is voor het eerst dat hulporganisaties particuliere opvang begeleiden. De gezinnen die begeleiding krijgen, zijn via Takecarebnb gekoppeld aan de vluchtelingen, schrijft de Volkskrant.
Door ervaring bij eerdere vluchtelingenstromen zijn de organisaties alert op signalen van uitbuiting, zegt Ineke van Buren, programmamanager bij het Leger des Heils tegen de Volkskrant. „Er is niets mis mee om een keer de wc schoon te maken, maar het is niet de bedoeling dat je als vluchteling alle huishoudelijke taken overneemt.”
Niet iedereen weet wat het inhoudt om vluchtelingen op te vangen, zegt Van Buren. „Hoe leef je samen als twee families, terwijl je allebei gewend bent aan ander eten, andere temperaturen en er een ander ritme op nahoudt? Dat kan ingewikkeld zijn.”