Binnenland

Tienduizend Zeistenaren krijgen tbc-test

In Zeist vindt binnenkort een grootschalige tbc-test plaats. Aanleiding is een geval van open -besmettelijke- tbc bij een medewerker van een supermarkt. De GG&GD Midden Nederland gaat bij 10.000 tot 12.000 mensen de zogenaamde Mantouxtest doen, liet een woordvoerster maandag weten.

Regioredactie
14 December 2004 10:55Gewijzigd op 14 November 2020 01:59

De open longtuberculose werd 18 november geconstateerd bij een medewerker van supermarkt C1000 aan de Joh. van Oldenbarneveltlaan. De patiënt is opgenomen geweest in het ziekenhuis voor behandeling om verdere besmettingen te voorkomen. Na het ontdekken van de ziekte is de medewerker niet meer in de winkel geweest. Er is volgens de GG&GD dan ook geen enkel besmettingsgevaar voor klanten en medewerkers meer geweest. Ook de voedselveiligheid is nooit in het geding geweest, aldus de gezondheidsdienst.

Nadat duidelijk werd dat er ook onder familieleden en vrienden van de man personen besmet bleken te zijn, besloot de GG&GD tot een onderzoek onder de medewerkers van de supermarkt. Dat wees uit dat 40 van de 71 onderzochte personen besmet waren, overigens met de gesloten, niet besmettelijke vorm van tbc.

Voor de GG&GD vormt dit onderzoek reden om grootschalig onderzoek te doen onder de klanten van de supermarkt. Het onderzoek vindt op 31 januari, 1 en 2 februari plaats in een sporthal. Eerder testen heeft volgens de GG&GD geen zin omdat een besmetting met tbc pas aantoonbaar is na een incubatietijd van zes weken. Dat betekent dat het minimaal zes weken na het laatst mogelijke contact met een besmettelijke patiënt duurt, voordat een besmetting voldoende betrouwbaar aangetoond kan worden.

Tuberculose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de tuberculosebacterie. Een infectie kan ernstige longontstekingen veroorzaken. De ziekte is volledig te genezen met medicijnen. Als iemand met open longtuberculose hoest of niest, komen de tuberculosebacteriën vrij. Bij inademing kan iemand geïnfecteerd raken. Lang niet iedereen ontwikkelt dan ook daadwerkelijk de ziekte tuberculose. Vaak zijn de afweerstoffen in het lichaam voldoende om de ontwikkeling te voorkomen. Iemand die wel is geïnfecteerd, maar niet ziek is, heeft geen symptomen en kan ook niemand infecteren. Gezonde mensen hebben ongeveer 10 procent kans om ziek te worden.

De gemeente en de GG&GD in Zeist hebben inmiddels een gratis informatienummer geopend om vragen over het tbc-onderzoek te beantwoorden. Het nummer is 0800-0095.

Volgens Christine de Bruijn, woordvoerster van de gemeente Zeist, is het nummer maandagavond al zo’n 300 keer gebeld. Dinsdag hadden tot 10.00 uur al ongeveer 150 mensen gebeld. „Mensen die bellen zijn over het algemeen verontrust. Ze willen weten of hun verkoudheid ook een symptoom is. Bovendien vragen ze hoe het onderzoek zal verlopen en wanneer ze een oproep krijgen. Maar mensen hoeven zich nu nog geen zorgen te maken. De incubatietijd is erg lang.”

De Bruijn zegt dat de oproep voor de test wordt gedaan via de media. „Het is onmogelijk om mensen per brief op te roepen, want we hebben geen namen van klanten van deze C1000. Er zullen bovendien ook mensen zijn die eenmalig de winkel hebben bezocht, bijvoorbeeld vanwege een vakantie.”

De voorbereidingen voor de drie testdagen zijn in volle gang. Directeur van de GG&GD in Zeist, H. Kruisselbrink: „De draaiboeken voor een massavaccinatie lagen al klaar. Het lijkt er behoorlijk op dat dit zal gebeuren.”

De Mantouxtest bestaat uit het onder de huid inbrengen van een onschuldige stof die afgeleid is van de tuberculosebacterie. „Na drie dagen komen de mensen terug”, aldus Kruisselbrink. „Als er geen reactie op de huid te zien is, is er niet aan de hand.”

Voor het uitvoeren van de testen heeft Kruisselbrink al een geschikte locatie op het oog. „Sporthal Dijnselburg is groot genoeg voor verschillende onderzoekslijnen naast elkaar.”

De communicatie is volgens de gezondheidsdirecteur op dit moment het belangrijkst. „Nu krijgen we alle aandacht van de media, maar na de kerstdagen zal dat wel over zijn. Toch moeten we juist in januari de mensen informeren over wie wanneer moet komen. We zullen het dan in flyers en advertenties duidelijk maken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer