Heftige reacties op IPCC-rapport geven noodzaak van klimaatactie aan
Bedrijven moeten „vergroenen of verdwijnen” en de politiek moet veel harder ingrijpen om opwarming van de aarde tegen te gaan.
Dat zeggen milieuorganisaties in reactie op het nieuwste rapport van VN-klimaatpanel IPCC. Ze zien daarin opnieuw een bevestiging van hun overtuiging dat meer actie nodig is om de temperatuurstijging onder de 1,5 graad blijft ten opzichte van pre-industriële tijden.
„De weg naar het doel is een smal paadje geworden”, zegt PBL-onderzoeker Detlef van Vuuren. Die boodschap staat centraal voor de Nederlandse klimaatexperts die meeschreven aan het nieuwste rapport van VN-klimaatpanel IPCC. De komende jaren zijn doorslaggevend om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graad.
„We zitten middenin de kritieke jaren, want als we de klimaatdoelen binnen bereik willen houden, moet de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in 2030 zijn gehalveerd”, verwijst Greenpeace naar een van de belangrijkste conclusies. „De tijd van fossiele brandstoffen is voorbij”, voegt directeur Andy Palmen van Greenpeace Nederland eraan toe.
„De klimaatwetenschap is glashelder: er moet ontzettend veel gebeuren”, reageert Milieudefensie. Het rapport „bevestigt opnieuw de verantwoordelijkheid van zowel de politiek als het bedrijfsleven.” Milieudefensie probeert al langer dertig grote bedrijven in Nederland die veel broeikasgassen uitstoten, te bewegen tot grotere klimaatambities. De politiek zou volgens Milieudefensie ook een „klimaatplicht” voor bedrijven moeten invoeren.
Ook zorgmedewerkers, verenigd in de groep Zorg voor Klimaat, roepen de overheid op naar het IPCC te luisteren. Huisarts Jorieke van der Stelt stelt namens de zorgprofessionals dat het „de hoogste tijd is om onze voetafdruk radicaal te verminderen en ecosystemen te herstellen.”
Oxfam International stelt dat we niet alleen „het gaspedaal moeten loslaten, maar hard op de rem moeten trappen.” Gebeurt dat niet, dan zal de mensheid te maken krijgen met „meer honger, ziekte, economische instorting, massamigratie en ondraaglijke hitte”, aldus Oxfam.
„IPCC is glashelder”, concludeert GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. „We moeten razendsnel de CO2-uitstoot terugdringen. De kans om temperatuurverandering tot 1,5 graden te beperken, glipt door onze vingers. Dus urgente actie en extra ambitie zijn nodig om energie te besparen en duurzame energie op te wekken.”
Christine Teunissen, van de Partij voor de Dieren, spreekt van een „alarmerend” rapport. „De noodklok luidt steeds luider”, schrijft PvdA’er Joris Thijssen op Twitter. „Maar het lijkt wel alsof de regeringen van de wereld met hun vingers in de oren zitten”, vindt de sociaaldemocraat. „Als verduurzaming iets blijft dat alleen rijke mensen kunnen betalen, gaat het nooit lukken.” Hij vraagt om „minder grote woorden van het kabinet en meer grote daden.”
Parijs
Ook klimaatminister Rob Jetten spreekt van een „alarmerend klimaatrapport met een duidelijke boodschap: de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graden raakt uit het zicht, tenzij we meer actie ondernemen. En de komende jaren zijn daarbij doorslaggevend.” De minister wil in Europa „het voortouw” nemen voor nieuwe afspraken.
In het Klimaatakkoord van Parijs spraken wereldleiders eind 2015 af dat de opwarming van de aarde bij voorkeur beperkt moet blijven tot onder de 1,5 graden Celsius ten opzichte van de tijd voor de industrialisatie. Gemiddeld is de temperatuur op aarde al 1,1 graad gestegen. De afgelopen jaren nam de uitstoot die daaraan ten grondslag ligt verder toe. Die trend moet snel worden gekeerd: rond 2030 zou de uitstoot bijna gehalveerd moeten zijn. Rond 2050 zou de uitstoot van CO2 en andere gassen die warmte vasthouden netto nul moeten zijn.
Hoogleraar Gert-Jan Nabuurs van Wageningen University & Research droeg in het IPCC-rapport bij aan het hoofdstuk over landbouw, bosbouw en landgebruik. Hij benadrukt dat in die sectoren ongeveer 15 procent van de oplossing te vinden is. Bossen en veenlandschappen moeten bijvoorbeeld beter worden beschermd, de uitstoot van methaan en lachgas moet omlaag en er moet minder voedsel worden verspild. Door te bouwen met hout kan ook CO2-uitstoot worden vermeden. In hout is immers CO2 opgeslagen.