IPCC: Klimaatdrama dreigt onverminderd
Waar Oekraïne volop in de schijnwerpers staat, voltrekt een ander drama zich veel minder zichtbaar. Het VN-klimaatpanel IPCC luidt –opnieuw– de noodklok over klimaatverandering. Er moet nú wat gebeuren. Door iedereen.
De cv in de winter flink wat graden omhoog, wie houdt er niet van? Douchen is niet alleen een manier om schoon te worden, maar ook om te ontspannen. En die auto is toch ook heel gemakkelijk voor korte ritten.
De noodkreet van het VN-klimaatpanel IPCC, maandag, liegt er niet om. De hele wereld moet alle zeilen bijzetten om onder de 1,5 graden opwarming te blijven. Zo niet, dan is de klimaatverandering straks onomkeerbaar. Met alle gevolgen van dien. Valt er iets tegen te doen?
Jazeker. Het IPCC wijst een weg die in veel gevallen niet nieuw is. Niet voor overheid en bedrijven, niet voor consumenten.
Vele kleintjes maken een grote: de verwarming kan een graadje lager, de trui wat vaker aan. Het douchen kan worden beperkt tot 5 minuten of korter. Voor de korte ritjes is de fiets een prima vervoermiddel. En de dieselauto kan ook rijden op CO2-neutrale HVO-brandstof.
Daarnaast zijn er tal van manieren om de CO2-uitstoot te drukken, die de overheid bovendien subsidieert, of op een andere manier bevoordeelt. Denk aan isoleren. Veel gemeenten geven subsidie op vloer-, spouwmuur- en dakisolatie. Ook verbetert reflecterende folie achter de cv-radiatoren de effectiviteit van de verwarming. Daarnaast bestaan er radiatorventilatoren. Daarmee warmt de ruimte sneller op.
Verder zijn zonnepanelen het overwegen waard. Zolang de salderingsregeling geldt, is dat een lucratieve manier om aan goedkope stroom te komen. De terugverdientijd is met vijf à zes jaar goed te overzien.
Als de zonnepanelen er eenmaal liggen, komt ook goedkope warmte via een warmtepomp in zicht. Op de aanschaf van een warmtepomp geeft de overheid een forse subsidie van duizenden euro’s.
Ten slotte kan de aanschaf van een (plug-in)hybride of elektrische auto worden overwogen. De uitstoot van CO2 wordt daarmee eveneens gedrukt. En de overheid betaalt ook hieraan duizenden euro’s mee. Als iedereen hieraan meewerkt, dus ook de bedrijven, blijven we volgens IPCC onder de 1,5 graden.