Den Haag en Madrid bepleiten maatwerk staatsschuld in Eurogroep
Minister Sigrid Kaag en haar Spaanse collega van Financiën Nadia Calviño hebben een gezamenlijk document aan de Eurogroep gepresenteerd waarin ze pleiten voor maatwerk als het om de aanpak van hoge staatsschulden in eurolanden gaat. In plaats van dat alle landen volgens de regels hun schuld boven de 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) jaarlijks met een twintigste deel ervan moeten afbouwen, willen Kaag en Calviño dat de landen zelf hun schuldafbouw bepalen. Effectieve handhaving is daarbij een vereiste.
Kaag en Calviño hopen dat het document het startpunt van het debat wordt over moderne, begrijpelijke en realistische begrotingsregels. Dat zei de Spaanse op een gezamenlijke persconferentie na afloop van overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) in Luxemburg. Volgens Kaag is het belangrijk dat dit jaar overeenstemming wordt bereikt. „Laten we ons richten op de raakvlakken, niet op de verschillen. Dan kom je nergens”, zei ze. Spanje en Nederland stonden in het verleden regelmatig pal tegenover elkaar als het over begrotingsdiscipline ging.
De EU-begrotingsregels werden aan het begin van de pandemie in 2020 tijdelijk buiten werking gesteld zodat de EU-lidstaten ongehinderd zo veel geld als nodig in het ondersteunen van bedrijven en burgers konden steken. Door de oorlog in Oekraïne, met de oplopende inflatie en olieprijzen, blijven ze mogelijk nog langer geschorst. Kaag zei „niet verbaasd” te zijn als de Europese Commissie dat later in het voorjaar zou voorstellen. Door de coronacrisis zijn de schulden in de meeste EU-landen ver boven de grens opgelopen.
Vorige maand zei vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de commissie dat de 1/20-regel hoe dan ook volgend jaar niet wordt toegepast, omdat de betrokken landen dat onder de huidige omstandigheden niet zouden kunnen opbrengen. Tegelijk wordt van ze verwacht dat ze investeren in de groene en digitale transitie. Ook Kaag en Calviño wijzen op de noodzaak van investeringen, en economische hervormingen. Er moet ook meer oog zijn voor een uitgavenplafond, stellen ze. Landen zouden een buffer moeten aanhouden voor slechtere tijden.
De eerste reacties op het initiatief waren volgens de twee positief. De komende weken zullen andere landen actief worden benaderd om zich erachter te scharen.