Binnenland

Organisaties zien bevestiging IPCC: klimaatactie kan niet wachten

Bedrijven moeten „vergroenen of verdwijnen” en de politiek moet veel harder ingrijpen om opwarming van de aarde tegen te gaan, zeggen milieuorganisaties in reactie op het nieuwste rapport van VN-klimaatpanel IPCC. Ze zien daarin opnieuw een bevestiging van hun overtuiging dat meer klimaatactie nodig is om de planeet leefbaar te houden, met een temperatuurstijging die onder de 1,5 graad blijft ten opzichte van pre-industriële tijden.

ANP
4 April 2022 17:27Gewijzigd op 4 April 2022 20:13

„We zitten middenin de kritieke jaren, want als we de klimaatdoelen binnen bereik willen houden, moet de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in 2030 zijn gehalveerd”, verwijst Greenpeace naar een van de belangrijkste conclusies. Volgens de organisatie laat het IPCC zien dat de oplossingen voorhanden zijn. Op de volgende klimaattop, die in november in Egypte wordt gehouden, zullen landen „moeten reageren op deze IPCC-bevindingen en het grote gebrek aan actie”, klinkt het. „De tijd van fossiele brandstoffen is voorbij”, voegt directeur Andy Palmen van Greenpeace Nederland eraan toe.

„De klimaatwetenschap is glashelder: er moet ontzettend veel gebeuren”, reageert Milieudefensie. Het rapport „bevestigt opnieuw de verantwoordelijkheid van zowel de politiek als het bedrijfsleven”. Milieudefensie probeert al langer dertig grote bedrijven die veel broeikasgassen uitstoten, te bewegen tot grotere klimaatambities. De organisatie won in 2019 een rechtszaak hierover tegen Shell. Met de uitspraak van de Haagse rechtbank in de hand hebben directeur Donald Pols en zijn medewerkers vervolgens 29 andere grote bedrijven verzocht voor 15 april met een „ambitieus klimaatplan” te komen. Daaronder zijn ING, Schiphol, Ahold en Unilever.

De politiek zou volgens Milieudefensie ook een „klimaatplicht” voor bedrijven moeten invoeren. Overheidsgeld zou vooral moeten gaan naar het isoleren van huizen, meer openbaar vervoer en steun bij verduurzaming voor mensen met lagere inkomens.

Ook zorgmedewerkers, verenigd in de groep Zorg voor Klimaat, roepen de overheid op naar het IPCC te luisteren. Huisarts Jorieke van der Stelt stelt namens de zorgprofessionals dat het IPCC-rapport voor leiders een belangrijke richtlijn is om „gezondheid en sociale rechtvaardigheid voorop te stellen”. Ze noemt het „de hoogste tijd om onze voetafdruk radicaal te verminderen en ecosystemen te herstellen”.

Oxfam International stelt dat we niet alleen „het gaspedaal moeten loslaten, maar hard op de rem moeten trappen”. Gebeurt dat niet, dan zal de mensheid te maken krijgen met „meer honger, ziekte, economische instorting, massa-migratie en ondraaglijke hitte”, aldus Oxfam.

Jonge Klimaatbeweging reageert gefrustreerd op het rapport, omdat bekend is welke maatregelen moeten worden genomen, maar dat niet gebeurt. „Alle ingrediënten voor een ‘1,5 graadsamenleving’ zijn bekend én we hebben er het recept bijgekregen. Dit mag niet mislukken. Nederland moet zichzelf dwingen de klimaatdoelen te halen, want het alternatief is geen optie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer