Ene Rus wel, andere niet welkom bij Concertgebouworkest
Het Koninklijk Concertgebouworkest blijft gewoon werken met Russische musici „die zich niet in woord of gebaar achter de agressieve handelwijze van de Russische regering hebben geschaard.”
Dat werd maandag benadrukt bij de presentatie van het seizoen 2022/2023. Poetinfan pianist Denis Matsuev is echter niet meer welkom. De Rus zou in maart volgend jaar een aantal concerten met het orkest geven.
De Russische dirigent Valeri Gergiev komt zoals reeds bekend ook niet meer op de bok bij het Concertgebouworkest, waarin Russen én Oekraïners nog altijd in harmonie samen spelen. De maestro is al bij veel meer orkesten, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, in ongenade gevallen door zijn weigering afstand te nemen van de inval van Poetin in Oekraïne. Gergievs naam staat, net als die van Matsuev, nog wel voor december in de brochure van het Concertgebouworkest, maar die was al gedrukt toen Rusland Oekraïne binnenviel.
„Net als de overgrote meerderheid van de internationale gemeenschap veroordelen wij deze onrechtmatige invasie ten scherpste. Vanwege de in het verleden getoonde publieke steun aan Vladimir Poetin, waarvan geen afstand is gedaan, hebben wij besloten dat de concerten op 14 en 15 december niet door Valeri Gergiev zullen worden geleid”, licht een woordvoerder nog toe.
Het orkest heeft nog steeds geen nieuwe chef-dirigent, maar beloofde maandagavond „nog voor het eind van dit seizoen met nieuws te komen over het onderwerp van chef-dirigent.” Het gezelschap zit als sinds het vertrek van Daniele Gatti in 2018 zonder chef.
Het seizoen 2022/2023 krijgt het thema ”verbinding” mee. Het orkest zal in die periode behalve in eigen huis onder meer te horen zijn in prestigieuze Europese zalen als de Elbphilharmonie in Hamburg, de Philharmonie in Berlijn, de Philharmonie in Parijs en het Londense Barbican Centre.
Beroemde dirigenten staan ook komend seizoen weer voor het Concertgebouworkest: de voormalige chef Riccardo Chailly, Daniel Harding, John Eliot Gardiner, Jaap van Zweden en Paavo Järvi. De Canadese dirigente Barbara Hannigan, als zangeres ook bekend van haar Grammy-winnende album ”Crazy Girl Crazy”, staat komend seizoen voor het eerst voor het Concertgebouworkest. Ook de nu 94-jarige Herbert Blomstedt staat op de agenda, met Bruckners Vierde.
Andere iconische meesterwerken die op het programma staan zijn ”Die Schöpfung” van Haydn, Mozarts Requiem, Beethovens Vijfde en Schuberts Negende symfonie. Van Mahler klinken de Vierde, Vijfde en Negende symfonie. Van Zweden leidt een concertant eerste bedrijf van Wagners ”Die Walküre”.