Verklaring Nationale Synode overhandigd aan museum Dordrecht
In het Dordts Museum is dinsdagmiddag de Verklaring van Verbondenheid door de stuurgroep Nationale Synode overhandigd aan het museum.
Het document met de handtekeningen van de deelnemers aan de Nationale Synode krijgt daar een vaste plaats in de tentoonstelling. De verklaring is in 2019 door veertig kerken en geloofsgemeenschappen ondertekend aan het einde van de gemeenschappelijke bijeenkomst.
De overhandiging had al eerder zullen plaatsvinden, maar tot drie keer toe heeft de stuurgroep vanwege de coronamaatregelen de overdracht moeten uitstellen.
Ds. G. de Fijter, voorzitter en initiatiefnemer van de Nationale Synode, overhandigde de verklaring aan wethouder Rik van der Linden (ChristenUnie/SGP) van Dordrecht. Het Dordtse museum zegde toe het document te zullen prepareren, zodat het lang goed bewaard kan blijven, vertelde dr. J. M. van ’t Kruis na afloop.
De stuurgroepleden zijn blij met de plek die de verklaring krijgt. Zij zien er een erkenning in van de betekenis van de synode. „In Dordrecht ziet men de bijeenkomst van de Nationale Synode in de stad als een belangrijke gebeurtenis. Dordrecht ziet zichzelf als stad van de Reformatie. Daar past dit helemaal bij. Dordrecht wil de historische betekenis van de nationale synode onderstrepen.”
Ds. De Fijter en dr. Van ’t Kruis hopen later dit jaar hun werkzaamheden officieel over te kunnen dragen aan een nieuwe stuurgroep. Die moet nog worden samengesteld. „Dinsdagmiddag gaven de aanwezigen aan dat zij het mooi zouden vinden als die overdracht of de eerste vergadering van de nieuwe stuurgroep ook in Dordrecht zou plaatsvinden”, aldus ds. Van ’t Kruis.
Het is door de coronapandemie stil geweest rond de Nationale Synode, zegt ds. De Fijter. „Mensen hebben gedacht dat ook de samenwerking dood was. Maar dat is niet zo.”
De predikanten hopen de komende tijd nog te werken aan het realiseren van de hoogleraarspost die vanuit de Nationale Synode is bepleit, zegt ds. De Fijter. „Drie universiteiten zijn bereid die van de grond te tillen: de Protestantse Theologische Universiteit, de Theologische Universiteit KampenIUtrecht en de Theologische Universiteit Apeldoorn. Doel is om te doordenken welke structuur geschikt is voor de samenwerking van kerken om elkaar te kunnen zien. Het is zo belangrijk als kerken schouder aan schouder te staan.”