Binnenland

„Het gezinsleven lijdt altijd onder werk”

De overheid moet iedere jongere op z’n 18e voorlichting geven over de komende gezinssituatie. „Er is 80 procent kans dat je kinderen krijgt. Hoe ga je werk en zorg combineren? Zo’n informatieronde is minstens zo belangrijk als beroepenvoorlichting op je 16e. En het werkt tien keer emanciperender dan het huidige beleid.”

Binnenlandredactie
13 December 2004 12:02Gewijzigd op 14 November 2020 01:59

Zo reageert drs. P. Cuyvers, directeur van het onderzoeksbureau in gezinszaken Family Facts, op de ”Emancipatiemonitor 2004”, die maandag bekend werd.

Gezinssocioloog prof. dr. C. de Hoog van de Wageningen Universiteit ziet niets in Cuyvers’ idee. „Dat is me te statelijk. Dan gaat zo’n voorlichter zich toch bemoeien met de keuzes binnen het intieme gezinsleven.”

De Hoog vindt het vreemd dat de monitor emancipatie alleen afmeet aan de deelname van vrouwen aan betaald werk. „Alsof een vrouw die thuis voor haar kind zorgt, per se altijd de sokken van haar man stopt en niet beslist over grote aankopen of het geld beheert.”

Cuyvers, die ook wel doorgaat voor CDA-gezinsideoloog, lacht als hij hoort dat steeds meer mannen én vrouwen in Nederland zouden vinden dat het gezinsleven eronder lijdt als een moeder een volledige baan heeft. „Het gezinsleven lijdt altijd. Werken kost tijd. Des te meer tijd je besteedt aan je werk, des te minder tijd je kunt geven aan je gezin.”

Volgens hem bestaat het leven uit drie grote onderdelen: werk, geld en liefde. „Mannen gaan meestal voor werk en geld, terwijl vrouwen beter geschikt lijken voor de liefde. Ik vind het goed dat mannen minder gaan werken en wat meer aandacht aan liefde voor hun kinderen gaan geven.”

Cuyvers motiveert zijn keuze door een verwijzing naar de maatschappij van voor de industriële revolutie. „In het boerenbedrijf hielden vrouw én man zich bezig met de opvoeding. Met de industriële revolutie ging de man het huis uit, nu gaat de vrouw het huis uit. We moeten nu eerst de man terughalen.”

Mensen worden volgens hem echter belemmerd door de slecht geregelde verlofregelingen en kinderopvang. „De levensloopregeling moet veel verder worden uitgebreid. Alleen zo kunnen mensen in volledige vrijheid kiezen voor welke combinatie van werk en zorg dan ook.”

Prof. dr. M. Riksen-Walraven, hoogleraar ontwikkelingspsychologie van het jonge kind aan de Radboud Universiteit Nijmegen, De Hoog en Cuyvers bepleiten uitbreiding van het ouderschapsverlof na geboorte van een kind. De Hoog zou dat willen uitbreiden tot vier jaar. „Een kind is begeerlijk. Mensen hebben daar goed over nagedacht. Belangrijk is wel dat de moeder de garantie krijgt na vier jaar terug te mogen keren op de arbeidsmarkt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer