Nijmeegse erepenning voor dagelijkse Sunset March
De groep veteranen die dagelijks bij Nijmegen een herdenkingstocht voor de Tweede Wereldoorlog verzorgt, heeft zaterdag de zilveren erepenning van de stad ontvangen.
De penning werd door de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls uitgereikt aan Team 31, een internationale groep veteranen die sinds 2014 zorgt voor een dagelijks eerbetoon aan de Amerikaanse geallieerden die Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog hebben bevrijd. Leden van Team 31 lopen elke dag bij zonsondergang de Sunset March over De Oversteek, een brug over de Waal bij Nijmegen. De Sunset March behoort inmiddels tot het immaterieel werelderfgoed van UNESCO.
De Oversteek is gebouwd op de plek waar de historische Waalcrossing in 1944 plaatshad. Amerikaanse troepen staken op 20 september 1944 met canvas bootjes de Waal over. Dat gebeurde onder hevig Duits vuur. Ze hadden geen peddels en moeten met hun geweerkolven en handen naar de overkant roeien. Het doel was om de Waalbrug te veroveren. De operatie slaagde, maar kostte wel aan 48 Amerikanen het leven. De actie was onderdeel van operatie Market Garden, die als doel had om vanuit het zuiden van Nederland via Arnhem de Duitsers een zware slag toe te brengen.
Op de brug gaan elke dag rond zonsondergang 48 paar lantaarnpalen in marstempo aan ter herinnering aan de Amerikanen van de 82nd Airborne Division. Sinds 19 oktober 2014 loopt er elke avond een groep mensen over de brug om „een brug te slaan naar alle veteranen in alle missies over de hele wereld, die strijden en gestreden hebben voor vrijheid.” Aan de Sunset March hebben ondertussen regeringsleiders, bestuurders en bekendheden uit de hele wereld meegedaan, maar iedereen mag elke dag aansluiten.
Tim Ruijling, bedenker van de Sunset March, nam de erepenning namens Team 31 in ontvangst. Luchtmachtveteraan Ruijling (70) stopte zaterdag als voorzitter van de stichting Sunset March.