Binnenland

Kinderopvang ziet ‘win-winsituatie’ bij banen voor Oekraïners

Oekraïners die in ons land hun toevlucht hebben gezocht, zouden mogelijk het tekort aan personeel in sommige sectoren kunnen verminderen: ook in de kinderopvang en misschien zelfs in het onderwijs bijvoorbeeld. Daar wordt her en der over gedacht, en in positieve zin ook, maar het gaat niet overal meteen en zomaar. Brancheorganisatie Kinderopvang denkt wel dat er zelfs een ‘win-winsituatie’ zou kunnen ontstaan.

ANP
25 March 2022 17:19

„De kinderopvang zit te springen om mensen en tegelijkertijd is het een mooie mogelijkheid om vluchtelingen aan het werk te helpen, want al jaren blijkt dat stilzitten in een opvang of azc niet bijdraagt aan een gevoel van welbevinden.” Voorwaarde is dat de kwaliteit in de kinderopvang gewaarborgd wordt, benadrukt de organisatie.

„Zo zijn er strenge opleidingseisen.” Ook moet iedereen een screening ondergaan om een gedragsverklaring te krijgen. Maar „per 1 april worden Oekraïense vluchtelingen tijdelijk vrijgesteld van de plicht om een tewerkstellingsvergunning te hebben, dus dat biedt kansen”, denken ze bij de brancheorganisatie.

Eigenares Selma Ozkan van de Gelderse opvang Kindernet leidt al langer vluchtelingen op die in de kinderopvang willen werken. „Mensen die bevoegd en bekwaam zijn en graag in de kinderopvang willen werken moeten we met open armen ontvangen”, laat ze via de organisatie weten. Ze ziet het ook als een „mooie kans om de mensen te integreren in de Nederlandse samenleving”.

Het is volgens haar van belang dat er „coulant” naar de taaleis wordt gekeken. „Daar maak ik mij graag hard voor, want mensen die bevoegd en bekwaam zijn, zouden meteen al kunnen inspringen als groepshulpondersteuning; denk aan het smeren van brood, het doen van de was, het bestellen van boodschappen en licht onderhoud op locatie”.

Ook voor leerkrachten uit het Oekraïense onderwijs is het niet uitgesloten dat ze hun eigen beroep hier kunnen uitoefenen. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan bevoegdheden van Oekraïense onderwijskrachten „omzetten”, zodat ze bij ons in theorie voor de klas kunnen. Bij het primair onderwijs moet er dan wel Nederlands op een bepaald niveau zijn geleerd (B2), in het voortgezet onderwijs mag het schoolbestuur zelf eisen stellen.

Volgens de organisatie voor basisonderwijs PO-Raad kunnen Oekraïense leerkrachten mogelijk naar de nieuwkomersscholen waar kinderen uit hun land zijn beland, al is daar vooral belangrijk dat ze er Nederlandse leren. Ook de VO-raad voor voortgezet onderwijs ziet met name mogelijkheden in de internationale schakelklassen, maar ook die zijn vooral gericht op Nederlands en integratie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer