Noord-Korea doodt tientallen christenen bij inval geheime samenkomst
Bij een recente politieactie in Noord-Korea tegen de ondergrondse kerk zijn enkele tientallen christenen doodgeschoten. Opmerkelijk is het grote aantal slachtoffers.
De groep christenen had zich in het uiterst geheim verzameld voor een bijeenkomst. Toen de dienst op het punt stond te beginnen, stormden Noord-Koreaanse agenten de ruimte binnen. De enkele tientallen aanwezigen zijn ter plaatse geëxecuteerd, aldus de Duitse tak van Open Doors woensdag.
De organisatie is erg voorzichtig met informatie uit Noord-Korea om de christenen daar niet in gevaar te brengen. Daarom kan Open Doors geen details geven, zoals de plaats en tijd of het exacte aantal slachtoffers. Dit nieuws is echter dermate ernstig, dat besloten is om het te delen, zegt Wimco Ester van Open Doors Nederland.
De ontbrekende gegevens maken het extra lastig het bericht te verifiëren, zegt Remco Breuker. Hij is hoogleraar aan de Universiteit Leiden en Korea-expert. Dat neemt niet weg dat hij „geneigd is het heel serieus te nemen. In Noord-Korea zijn vaker zulke dingen gebeurd. En ze vinden nog steeds plaats.”
Wat de hoogleraar verrast, is het grote aantal christenen dat is geëxecuteerd. Volgens Open Doors gaat het om enkele tientallen Noord-Koreanen. Breuker: „Ik heb dat niet eerder gehoord als het gaat om de vervolging van christenen.”
Zorgen
Ook het feit dat de ondergrondse gelovigen direct doodgeschoten zijn, noemt Breuker opmerkelijk. „Het is niet zo dat christenen automatisch de doodstraf krijgen. Ongestraft wordt het nooit gelaten, maar meestal verdwijnen ze in een strafkamp.” Komt het toch tot een executie, dan vindt er haast altijd wel een rechtsproces plaats, aldus de hoogleraar. „Je wordt onvoorwaardelijk schuldig bevonden. Maar zo snel als het nu is gegaan, is niet gebruikelijk.”
De Korea-expert vindt het lastig om de achterliggende reden van de standrechtelijke executie te duiden. Mogelijk wilden de autoriteiten een voorbeeld stellen, zegt hij, omdat ze zich zorgen maakten over het grote aantal mensen dat bij elkaar gekomen was.
Staatsvijand
Wanneer christenen in Noord-Korea samenkomen, weten ze dat dit enorme risico’s met zich meebrengt. Dat deze geheime gelovigen met zovelen samen waren, geeft aan dat ze zich toch veilig genoeg hebben gevoeld, verklaart Ester van Open Doors. „Ze durfden het risico te nemen. Helaas is het dramatisch afgelopen.”
Ondanks dat elke bijeenkomst van christenen in het totale geheim plaatsvindt, ging het deze keer mis. De bron die Open Doors sprak, zegt dat de ondergrondse samenkomst opzettelijk is gelekt naar de autoriteiten. Aangenomen wordt dat families van de christenen zijn opgepakt en naar politieke kampen zijn gestuurd.
Of de inval onderdeel is van een grotere campagne tegen christenen, zoals Open Doors zegt, weet de hoogleraar niet. Wel is het zonneklaar dat het regime christenen als staatsvijand ziet en deze groep daarom altijd al zwaar wordt vervolgd, zegt hij. „Christenen vormen een uitdaging voor de almacht van de Kim-dynastie.”