Veel koninklijke gasten bij bijzetting in Delft
De buitenlandse vorstenhuizen waren zeer goed vertegenwoordigd bij de uitvaart en bijzetting van de 93-jarige prins Bernhard. Dat is opmerkelijk, omdat het niet om een overleden staatshoofd gaat.
Van de regerende vorstenhuizen waren onder anderen aanwezig koning Carl Gustav en koningin Silvia van Zweden; koningin Sonja en koning Harald van Noorwegen; koning Juan Carlos en koningin Sofia van Spanje; prins Philip van het Verenigd Koninkrijk; prins Henrik van Denemarken; koning Albert II van België en vorst Hans-Adam II van Liechtenstein.
Daarnaast waren onder meer Groothertog Henri van Luxemburg; prins Moulay Abdullah el Alaoui van Marokko en prins Hassan bin Tallal en prinses Sarvath uit Jordanië naar Delft gereisd.
Ook waren aanwezig: koning Constantijn (afgezet vorst van Griekenland); Aga Khan en dochter Zahra Aga Khan; Bacharuddin Jusuf Habibie, oud-president van Indonesië; en Walter Scheel, oud-bondspresident van de Bondsrepubliek Duitsland.
Prins Carel Hugo de Bourbon de Parme, de ex-echtgenoot van prinses Irene, was eveneens aanwezig. Hij heeft na zijn scheiding een goede band gehouden met de Oranjes.
Uit Duitsland, het geboorteland van prins Bernhard, waren onder anderen hertog Max in Bayern en hertogin Elizabeth in Bayern gekomen. Dit paar is rechtstreekse familie van de in 1898 vermoorde keizerin Elisabeth van Oostenrijk, bekend als Sissi.
De hoogheden en andere belangrijke gasten verzamelden zich in het stadhuis in Delft, dat tegenover de Nieuwe Kerk ligt. Daar werden zij ontvangen door prins Willem-Alexander en prinses Máxima, Pieter van Vollenhoven en prins Maurits en prinses Marilène.
Achttien vorstenhuizen hebben de afgelopen dagen hun deelneming betuigd aan de Koningin en haar familie, te weten die van Bahrein, België, Bhutan, Brunei, Denemarken, Japan, Jordanië, Koeweit, Liechtenstein, Luxemburg.
Dit deden ook Monaco, Noorwegen, Oman, Qatar, Spanje, Thailand, Groot-Brittannië en Zweden. Deelneming betuigden ook de staatshoofden en gouverneur-generaals van Algerije, Argentinië, Brazilië, Bulgarije, China, Cyprus, Duitsland, Egypte, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Jemen, Kroatië, Kirgizië, Letland.
Dit deden ook de staatshoofden van de landen Libië, Mauretanië, Mauritius, Micronesië, Myanmar, Nieuw-Zeeland, Nigeria, Oostenrijk, Pakistan, Portugal, Roemenië, Rusland, Slowakije, Tunesië, Turkije, Verenigde Staten, Vietnam en Zwitserland.