Tot 6 jaar celstraf voor hoofdrolspelers ‘grootste cokelab ooit’
De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag gevangenisstraffen uiteenlopend van achttien maanden tot zes jaar opgelegd aan tien mannen, die in 2020 een prominente rol vervulden rond een grote cocaïnewasserij in het Drentse Nijeveen. Het Openbaar Ministerie had afgelopen december gevangenisstraffen uiteenlopend van vier tot twaalf jaar geëist.
De hoogste straf kreeg het 53-jarige bendekopstuk Oguz H. De Tilburger, tegen wie twaalf jaar cel was geëist, verdween van de radar kort nadat de politie het lab was binnengevallen en is sindsdien spoorloos. De Colombiaan Alejandro C. (42) - eerder in de VS tot 32 jaar cel veroordeeld wegens cocaïnesmokkel - werd na een eis van tien jaar cel veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. De overige verdachten kregen celstraffen van vijf, vier, drie en 2,5 jaar opgelegd.
Dat de straffen minder hoog uitvielen dan geëist, kwam deels doordat de rechtbank haar oordeel mede baseerde op de straffen die vorig jaar werden opgelegd aan een groep Colombianen die tijdens de politie-inval in het lab werkten en aan manegebaas Jan B., die een deel van zijn complex aan de cokebende had verhuurd. Na strafeisen van vier jaar kreeg B. afgelopen zomer drie jaar celstraf opgelegd en de Colombianen dertig maanden. Ook zei de rechtbank te hebben gekeken naar uitspraken die in vergelijkbare strafzaken zijn gedaan.
Het in augustus 2020 opgerolde lab werd na de ontdekking omschreven als de grootste cocaïnewasserij die ooit in Nederland is aangetroffen. Volgens het OM had het lab zo’n enorme capaciteit, dat het bij een jaar productie goed was voor een opbrengst van ruim 2,1 miljard euro. In de korte tijd dat het draaide zou het goed zijn geweest voor dagomzetten van 3 tot 5 miljoen euro.
In de wasserij vond de politie tienduizenden liters chemicaliën en ongeveer 100 kilo cocaïnepasta. Bij een inval in Apeldoorn stuitten agenten nog eens op 120.000 kilo steenkool, waarvan 22.000 kilo cocaïne bevatte.
De verdachten hebben zich tijdens hun proces grotendeels beroepen op hun zwijgrecht. Ze kwamen in beeld na de hack van chatdienst Encrochat, die de politie in staat stelde mee te lezen met beveiligde berichten die criminelen elkaar stuurden. Een groot deel van het bewijs is afkomstig uit het ontsleutelde berichtenverkeer.