Binnenland

„Wetsvoorstel Ambulancezorg is onverantwoord"

Het Wetsvoorstel Ambulancezorg van minister Hoogervorst van Volksgezondheid en zijn collega Remkes van Binnenlandse Zaken is onverantwoord. Dat stellen de gemeenten, brandweer, GGD–en, het Korpsbeheerdersberaad en de Raad van Hoofdcommissarissen van de politie vrijdag.

ANP
10 December 2004 22:05Gewijzigd op 14 November 2020 01:59

De betrokkenen, verenigd in de landelijke Veiligheidskoepel, zijn vooral boos over het feit dat het kabinet de aansturing en instandhouding van de centrale meldkamers voor ambulances (samenwerkend met politie en brandweer) willen overlaten aan de markt. Volgens Hoogervorst is dit logisch omdat 95 procent van de ambulanceritten worden gedaan voor ziekenvervoer dat wordt vergoed door zorgverzekeraars, zonder dat er sprake is van een ramp of ongeval.

Hoogervorst en Remkes willen dat lokale bestuurders wel verantwoordelijkheid over de meldkamer krijgen als er een ramp of zwaar ongeval is. Maar volgens de Veiligheidskoepel is dat niet voldoende. Ze vrezen problemen bij oefeningen en de inzet voor preventie. Bovendien vinden ze dat ze moeten kunnen instemmen met de marktpartij die uiteindelijk de vergunning krijgt om de meldkamer te runnen en met de locatie en de inrichting van de meldkamer. Volgens het wetsvoorstel mogen ze alleen een advies geven.

Verder vrezen ze dat buitenlandse ambulancebedrijven de markt betreden. Als zij de kans krijgen, is het voor lokale en regionale bestuurders nog moeilijker om de zaak aan te sturen. Dat zou bovendien kunnen betekenen dat de GGD–en bijvoorbeeld met overbodig ambulancepersoneel blijven zitten.

De nieuwe ambulancewet moet nog door de Tweede Kamer en de senaat worden besproken.

Voorzitter G. van de Kamp van de politievakorganisatie ACP reageert verbolgen op het wetsvoorstel. Volgens hem heeft de politie met 95 procent van alle berichten van de meldkamers van doen. De meldkamers zijn daardoor betrokken bij vertrouwelijk zaken en situaties waar veel op het spel staat. Ook vergt het werken op een meldkamer specifieke kennis en veel ervaring bij de politie, benadrukt hij. Meldkamers zijn ook betrokken bij specifieke, soms geheime politieacties. Je kunt ze volgens Van de Kamp daarom nooit bemannen met particuliere mensen.

„Het is absurd dat de veiligheid op die manier wordt verkwanseld, alleen vanuit een financieel oogpunt", meent de voorman van de ACP. Het wetsvoorstel is wat hem betreft dan ook onacceptabel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer