Veteranen verzamelen zich in De Kuip
Tweehonderd veteranen hebben zich vrijdagavond verzameld in voetbalstadion De Kuip in Rotterdam. De oudgedienden brengen de nacht door in het stadion, waarna zij zaterdag tussen kwart voor acht en tien uur ’s ochtends per bus vertrekken om een laatste groet aan Prins Bernhard te brengen.
Niet alle veteranen slapen in Rotterdam. Tweehonderd andere oud–strijders logeren op militaire locaties elders in het land en vertrekken vanaf die plekken naar Delft en Den Haag. De oud–militairen die in De Kuip overnachten, krijgen zaterdag een plekje in de erehaag langs de route nabij paleis Noordeinde en bij het Instituut Defensie Leergangen in Delft.
Voor de veteranen is de bijeenkomst in De Kuip een goede gelegenheid om weer eens bij te praten. „Zoals veteranen met elkaar omgaan, dat zie je nergens", zei L. van Geenen (79). Hij staat zaterdagochtend in de erehaag bij paleis Noordeinde. Eerder stond hij ook al in de erehaag voor Claus en Juliana. Ook G. Geenen (77) – „geen familie, hoor" – is voor de derde keer present. „Eigenlijk is het niet de bedoeling dat je drie keer mag, maar ik val in voor iemand. Dus ik heb de eer om morgen de laatste eer te bewijzen aan een lid van de koninklijke familie."
Over de kou zitten de heren niet in. „Ik heb mijn lange onderbroek aan en twee hemden, dus dat komt wel goed", aldus Van Geenen. Ook de jongere generatie veteranen ziet niet op tegen het urenlange in de kou staan. „Ik voel me juist vereerd dat ik dat mag doen. Bernhard was toch de verwezenlijking van de veteraan, die wil ik wel een laatste groet brengen", aldus een van de jongste veteranen die zaterdag in de erehaag staat, I. Ruedisueli (31).
In de nacht van vrijdag op zaterdag reizen militairen van de lucht– en landmacht, marine en marechaussee naar De Kuip. In totaal vertrekken 6000 mannen en vrouwen, inclusief de veteranen, vanuit Rotterdam om het ceremonieel rond de uitvaart bij te wonen.
A. Knoppien, voorzitter van het Veteranen Platform, verwacht geen problemen op de dag van de bijzetting. „De veteranen staan hooguit anderhalf uur langs de route. We voegen ze zo laat mogelijk in en nadat de affuit langs is gekomen, gaan ze meteen weer weg."
In totaal mogen vierhonderd veteranen langs de route staan. „Het aantal veteranen dat zich heeft aangemeld overstijgt echter de drieduizend", aldus Knoppien. Hij is blij dat de veteranen rond de bijzetting van prins Bernhard toch in groten getale aanwezig mogen zijn.
Er staan niet alleen oud–strijders in de erehaag. Ook hebben 150 veteranen een plaatsje in de kerk en vorige week mochten bij Soestdijk tweehonderd veteranen aanwezig zijn. „In vergelijking met het voormalige maximale aantal van driehonderd, krijgen nu dus veel meer mensen de kans om aanwezig te zijn", zei Knoppien.