Nederland maakt zich op voor afscheid van prins
Nederland heeft zich vrijdag opgemaakt voor het afscheid van prins Bernhard. De koninklijke familie woonde ’s middags in de Nieuwe Kerk in Delft de laatste voorbereidingen bij van de uitvaartdienst voor prins Bernhard zaterdag.
Koningin Beatrix, de prinsessen Irene, Margriet en Christina en Pieter van Vollenhoven brachten met kleinkinderen van prins Bernhard en hun aanhang meer dan anderhalf uur in de kerk door.
De op woensdagavond 1 december overleden prins wordt zaterdag bijgezet in het familiegraf in de Nieuwe Kerk. Daaraan voorafgaand vindt in het bijzijn van 1900 gasten uit binnen– en buitenland een dienst plaats. De dienst wordt geleid door dominee Carel ter Linden.
Voor de plechtigheid is ook veel aandacht van media uit binnen– en buitenland: behalve uit Nederland en de Nederlandse Antillen hebben zich persmensen aangemeld uit Duitsland, Spanje, Frankrijk, België en Luxemburg. In totaal zijn er bij de Rijksvoorlichtingsdienst 300 mediavertegenwoordigers aangemeld, nog los van de 350 mensen van de NOS die de nationale uitzending verzorgt via Nederland 2. Van die 350 zijn er vijftig journalistiek medewerker en 300 technisch personeel.
De 93 jaar geworden prins wordt om 9.40 uur zaterdagmorgen Paleis Noordeinde in Den Haag uitgedragen voor zijn allerlaatste tocht. Personeel van het hof en werknemers van bevriende diensten als de beveiliging, de Rijksvoorlichtingsdienst en het Kabinet der Koningin konden vrijdag nog afscheid van prins Bernhard nemen in de rouwkapel op Paleis Noordeinde. Voor de familie zelf was geen bijeenkomst meer voorzien tot de uitvaart zaterdag.
In de afgelopen week kwamen 42.000 mensen langs de kist tijdens het zogenoemde publieksdefilé. Onder hen waren nogal wat oud–verzetsmensen en oud–militairen. De prins is en blijft hun held. Voor deze groepen zijn dan ook speciale tribunes langs de route gebouwd en er zijn er ook 200 in de kerk genood.
De uitvaart zal met groot militair ceremonieel gepaard gaan. Behalve 9000 militairen komen er ook heel veel paarden aan te pas, waaronder Benito, het eigen paard van de koningin.
De luchtmacht zal pas op het laatste moment definitief beslissen of de fly past, het overvliegen van vliegtuigen, als eerbetoon van de krijgsmacht aan Bernhard, wel kan doorgaan en in welke vorm. De vrees is dat het wolkendek te laag zal hangen om de actie zichtbaar en dus de moeite waard te maken. De hommage zou worden uitgevoerd met drie F–16’s en een Spitfire. Mogelijk wordt de Spitfire vervangen door een F–16, want een Spitfire kan niet ’blind’ vliegen in de wolken.
De prins wordt zaterdag overigens niet meteen naar zijn definitieve plek in de grafkelder gebracht. De vier dochters van de prins en koningin Juliana plus Pieter van Vollenhoven begeleiden hem tot in het voorportaal. Wat later krijgt de kist zijn definitieve bestemming. Vorige week vrijdag werd al bekend dat Bernhard in de grafkelder te ruste wordt gelegd naast koningin Juliana. De kist met de in maart gestorven Juliana bevindt zich nu boven die van haar grootouders koning Willem III, gestorven in 1890, en koningin Emma, overleden in 1934. Dat jaar stierf ook prins Hendrik, de man van koningin Wilhelmina, en waren er net als nu dus twee bijzettingen in één jaar.
De kist komt in een zogenoemd foedraal.
In Delft en Den Haag waren vrijdag nog allerlei diensten in de weer om het aanzien van de route zo correct mogelijk te maken. Zo werden auto’s en fietsen verwijderd.