Kerk & religie

„Rusland lijkt een tweede Noord-Korea te worden”

Achttien jaar geleden werd Andrey Kordochkin door het Russisch-orthodoxe patriarchaat in Moskou aangewezen om in Madrid te gaan werken. „De volkeren van Oekraïne en Rusland zijn allebei uit het doopwater van de rivier de Dnjepr opgeklommen”, zegt de priester. „De oorlog tussen beide landen is een herhaling van de zonde van Kaïn, die zijn eigen broer uit afgunst doodde.”

Redactie kerk
15 March 2022 17:05
Priester Andrey Kordochkin en zijn vrouw Alexandra voor de Russisch-orthodoxe basiliek in Madrid. beeld Jesus G. Feria, La Razon
Priester Andrey Kordochkin en zijn vrouw Alexandra voor de Russisch-orthodoxe basiliek in Madrid. beeld Jesus G. Feria, La Razon

De Spaanse krant El Mundo interviewde Kordochkin (44) vorige week. Nieuwsdienst Actualidad Evangélica maakte een samenvatting van het vraaggesprek.

Kordochkin werd geboren in Sint-Petersburg. Ook zijn vrouw Alexandra is Russin, maar via haar vader van Oekraïense komaf. Het echtpaar heeft twee kinderen, van achttien en vier jaar oud.

Spanning

Kordochkin is leidinggevend prelaat van de Russisch-orthodoxe kathedraal in de wijk Hortaleza in Madrid. In de Spaanse hoofdstad wonen veel meer Oekraïners (23.352) dan Russen (4715). Ook het merendeel van de ambtsdragers in de parochie is Oekraïens. „Toen ik na mijn studie in Engeland deze plaats kreeg aangewezen, wist ik niet waarom God mij hier wilde hebben, in een grotendeels Oekraïense gemeenschap en in een cultuur die mij onbekend was. Nu begrijp ik het. Ik moest hier zijn om te helpen, mee te leven en naast hen te staan in een situatie zoals deze.”

De breed geschakeerde kerkelijke gemeenschap leeft in spanning. Veel van de kerkgangers hebben familie in Oekraïne en volgen de ontwikkelingen met ingehouden adem. „Ik kan alleen maar benadrukken dat de hele gemeenschap graag wil dat dit alles zo spoedig mogelijk stopt. Iedereen zal toch beseffen dat de dialoog het enige alternatief is voor geweld. Op een gewelddadige oplossing kan nooit zegen rusten.”

Trots

De oorlog valt volgens de geestelijke niet te rechtvaardigen met een beroep op God of mensen. „Deze oorlog is duivels, het is een manifestatie van trots en afgunst.”

In het interview legt Kordochkin uit dat hij door de oorlog in een moeilijke positie terechtgekomen is. „In zekere zin ben ik niet aanvaardbaar voor de Oekraïners, om het simpele feit dat ik Rus ben en priester in de Russisch-Orthodoxe Kerk. Anderzijds weet iedereen dat ik tegen deze oorlog ben. Ik ben het niet eens met de officiële Russische zienswijze. Ik heb daarom een morele keuze moeten maken. Het is nu het moment om geen angst te tonen, ook al weet ik dat daarop een prijs staat. Het is best mogelijk dat men mij te zijner tijd zal beletten nog een voet in mijn vaderland te zetten.”

Kordochkin vervolgt: „Ik overschat mijn eigen betekenis niet. Maar laten we anderzijds niet onderschatten de boosaardigheid van hen die dankzij de communistische revolutie aan de macht kwamen en nog steeds op het pluche zitten.”

Gele ster

De Russisch-orthodoxe priester runt in Madrid ook een neutrale ontmoetingsruimte waar zowel functionarissen van de
Russische ambassade komen als familie van burgers die Oekraïne niet uit kunnen. „Laat dit heel duidelijk zijn: we mogen geen mens verachten om het simpele feit dat zo iemand Rus is. Dat iemand Rus is, mag hem nooit veroordelen tot het dragen van een
nieuwe gele ster. We moeten ook de Russen helpen die hun land ontvluchten, via Armenië en Georgië. Rusland lijkt een tweede Noord-Korea te worden. De ellende wordt goedgepraat tot meerdere glorie van zijn leiders.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer