Buitenland

Aanval Russen bij grens met​ NAVO-land „zeer riskant”

Terwijl een Russische aanval een doelwit vlak bij de Poolse grens trof, gevaarlijk dicht bij NAVO-gebied, lieten Oekraïense en Russische onderhandelaars zich voorzichtig optimistisch uit over de voortgang van gesprekken.

Redactie buitenland
14 March 2022 11:56
Een hospik vervoert een militair op een brancard na de aanval op Yavoriv. beeld Reuters, Kai Pfaffenbach
Een hospik vervoert een militair op een brancard na de aanval op Yavoriv. beeld Reuters, Kai Pfaffenbach

Rusland vuurde zondagmorgen dertig raketten af op een militaire basis van het Oekraïense leger bij Yavoriv, op zo’n 20 kilometer van Polen. Hoewel Oekraïense autoriteiten zeiden dat het luchtafweergeschut goed had gewerkt en de meeste raketten uit de lucht had geschoten, vielen er volgens Oekraïense cijfers zeker 35 doden en meer dan 130 gewonden.

Het feit dat de actie een doelwit vlak bij een NAVO-land trof, leidde tot verontruste reacties. De Poolse staatssecretaris van Defensie, Marcin Przydacz, noemde de actie maandag op de BBC een „uiterst provocatieve” poging om de NAVO te „bedreigen.” Op zondag had de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov de aanval al bestempeld als „een nieuwe terroristische aanval op vrede en veiligheid vlak bij de EU-NAVO-grens.”

De nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten, Jake Sullivan, onderstreepte op zender CBS-news nog eens dat president Joe Biden „er heel duidelijk over geweest is dat de Verenigde Staten met haar bondgenoten elke centimeter van het NAVO-gebied zullen verdedigen, en dat betekent elke centimeter.”

Oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif kwalificeerde de luchtaanval in het NOS Radio 1 Journaal als dan ook als „zeer riskant.” „Maar dat risico is het de Russische strijdkrachten kennelijk waard.”

Trainingscentrum

De NAVO hield zich zondag op de vlakte. Het bondgenootschap heeft herhaaldelijk benadrukt een directe confrontatie met Rusland te willen vermijden. Volgens de regels van het spel komt het bondgenootschap in voorkomende gevallen bovendien niet zelf in actie, maar op verzoek van één van de lidstaten. In het geval er een Russische raket op Pools grondgebied zou belanden, is het aan Warschau om te bepalen of het land zich al dan niet bedreigd voelt en het een zogenoemde artikel 5-procedure wil beginnen. Daarmee roept een lidstaat de hulp van het bondgenootschap in.

De militaire basis in Yavoriv wordt gebruikt als trainingscentrum en aanvoerroute voor militaire goederen. Het lijkt er dan ook op dat de Russen met de beschietingen vooral het Oekraïense leger wilden verzwakken. Experts zien er ook een signaal in aan het Westen dat Rusland wapenleveranties aan Oekraïne niet zomaar accepteert. De aanval kwam daags na een herhaald dreigement van Moskou dat het actie zal ondernemen tegen dergelijke wapenkonvooien.

Diplomatie

Tegelijk met de oplopende spanningen rond de aanval, lieten zowel Russische als Oekraïense onderhandelaars zich zondag voorzichtig optimistisch uit over mogelijke oplossingen van het conflict. „Ik denk dat we in de komende dagen resultaten zullen boeken”, zei adviseur Mykhailo Podolyak van de Oekraïense president. De Russische gedelegeerde Leonid Slutsky sprak van „substantiële vooruitgang.”

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer