Kerk & religie

Bijbelstudieconferentie Lage Vuursche: „Heiliging is meer zonde zien en minder zonde doen”

„Dat mag ik niet van mijn geloof”, is volgens ds. A. D. Fokkema geen goede manier om duidelijk te maken dat je ergens niet aan meedoet. „De manier waarop de Bijbel het zegt, is net iets anders.”

Van onze correspondent
12 March 2022 17:42Gewijzigd op 14 March 2022 09:19
Bijbelstudieconferentie +16 van het HJW en LCJ in Lage Vuursche. beeld Jan van Reenen
Bijbelstudieconferentie +16 van het HJW en LCJ in Lage Vuursche. beeld Jan van Reenen

De christelijke gereformeerde predikant uit Kerkwerve sprak zaterdagmorgen tijdens een Bijbelstudieconferentie 16+ in Lage Vuursche. De conferentie werd georganiseerd door het Hervormd Jeugdwerk (HJW), een platform binnen de Protestantse Kerk, en het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ), een jeugdwerkorganisatie binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Het was de eerste keer sinds het uitbreken van de coronapandemie dat deze bijeenkomst voor 16-plussers weer fysiek gehouden werd. Er waren ruim zestig deelnemers.

Petrus

Het thema van de bijeenkomst was ”Leven als christen”, naar aanleiding van de eerste brief van Petrus. De driedaagse conferentie werd op vrijdagavond geopend met een lezing van ds. J. A. van den Berg, predikant van de hervormde gemeente te Sint Anthoniepolder. Zaterdagmorgen sprak ds. Fokkema.

De predikant begon met het opwerpen van de vraag wat je antwoordt als vrienden je iets vragen en je niet meedoet. „Je kunt zeggen: „Dat mag ik niet van mijn geloof.” De manier waarop de Bijbel het zegt, is net iets anders.” Daarbij verwees de predikant naar Petrus’ brief. „Het is goed om aan te geven dat je niet meedoet omdat je christen bent. Ik hoop dat je dan iets kunt zeggen over de verlossing door Christus; dat het zoveel vreugde geeft dat je niet meer mee wilt doen, omdat de liefde van God alles heeft veranderd. God is de Heilige. Hij is totaal onvergelijkbaar. Als je bij Hem hoort, is het zaak dat je heilig wordt; afgezonderd om bij de Heere te horen.”

Heiligmaking

Aan de heiligmaking is onlosmakelijk de rechtvaardigmaking verbonden, zei de predikant. Hij gaf het voorbeeld van iemand die zijn vriend om 1000 euro vraagt. Op de vraag waarom hij dat wilde, bleek dat hij gokverslaafd was. Zijn vriend wilde hem het geld geven onder de voorwaarde dat hij in therapie zou gaan. Ds. Fokkema: „De Heere zegt: „Je moet in therapie. Je leven moet veranderen.””

De christelijke gereformeerde predikant legde het verschil tussen rechtvaardigmaking en heiligmaking kort uit. „Jezus zorgt helemaal voor de rechtvaardigmaking. Bij de heiligmaking wordt de mens ingeschakeld.” Hij kwam terug op het voorbeeld van de vriend met gokverslaving. „Zijn vriend betaalde zijn schuld en hij betaalde ook de therapie voor hem. Aan het betalen van de schuld kwam zijn vriend niet te pas, maar de verslaafde moest wel meewerken met de therapie.”

Daarbij is de heiliging geen constante weg omhoog. „Heiligmaking betekent steeds meer zonde zien en steeds minder zonde doen. Als ik een scheve schaats rijd, moet ik weer naar God om mijn zonde te belijden.”

Liefde

Petrus noemt, aldus ds. Fokkema, in zijn brief concrete voorbeelden van levensheiliging, zoals ongeveinsde broederlijke liefde en het afleggen van kwaadheid, bedrog en geveinsdheid. De predikant benoemde voor deze tijd onder andere het taalgebruik, de muziekkeuze, de besteding van de zaterdagavond en de zondag en het bezoeken van websites.

Tijdens de bespreking kwam er een vraag over de heilsorde, waarover ds. Fokkema gesproken had. Volgens de predikant gaat het niet om een schema en ook niet om fases in het leven die benoemd moeten worden. „Er zijn in de orde van het heil soms zaken die samenvallen. Rechtvaardiging en heiliging hebben alles met elkaar te maken. Door de begrippen te scheiden, kun je enigszins inzichtelijk maken hoe God werkt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer