Binnenland

Urker campagne moet gesprek over angst en spanning stimuleren

”Doar proat je niet over.” Een campagne op Urk met die slogan moet het taboe op angst- en spanningsklachten doorbreken.

11 March 2022 21:53
Lianne Stoel, praktijkondersteuner GGZ op Urk.
Lianne Stoel, praktijkondersteuner GGZ op Urk.

Als ze in 2020 start als praktijkondersteuner ggz bij huisartsenpraktijk Het Dok op Urk, valt Lianne Stoel-Harink het grote aantal cliënten op dat kampt met klachten die te relateren zijn aan teveel angst en spanning. Hyperventilatie, hartkloppingen, pijn op de borst, een gejaagd gevoel, slaapproblemen, overmatig piekeren: relatief veel Urkers hebben last van dergelijke klachten. „In bijna alle gevallen blijken die verband te houden met het feit dat mensen in hun dagelijks leven onder te hoge druk staan”, zegt Stoel.

Daarnaast signaleert de praktijkondersteuner dat de mensen die de drempel van de huisartsenpraktijk overstappen, vaak al relatief lang last hebben van stress- en angstklachten. „De problemen zijn daardoor in veel gevallen al behoorlijk heftig. Sommige Urkers hebben bijvoorbeeld een angststoornis ontwikkeld en kampen met paniekaanvallen.”

Door de heftigheid van de klachten is het dan niet altijd meer mogelijk om als team van praktijkondersteuners zelf hulp te bieden, zegt Stoel. „We moeten in zo’n geval doorverwijzen naar de ggz. Maar door de lange wachtlijsten gaat er vaak een behoorlijk lange tijd overheen voordat mensen geholpen kunnen worden. Dat is zorgelijk, want in de tussentijd kunnen de klachten verergeren.”

Hooi

Hoe mooi zou het zijn als mensen éérder open zouden zijn over het feit dat ze onder te grote druk staan, zegt Stoel. „Op die manier valt veel leed te voorkomen en kunnen we in een vroeg stadium hulp bieden.” Met dat doel voor ogen zette ze met diverse lokale partijen de campagne ”Angst en spanning” op touw.

In maart prijken op diverse plaatsen in de gemeente posters met daarop het advies om tijdig te praten over stress- en angstklachten en om passende hulp te zoeken. „De lokale bevolking werkt hard en gaat lang door”, legt Stoel uit. „Die mentaliteit is positief, maar kent ook schaduwzijden. Het taboe op het spreken over mentale klachten is behoorlijk hoog.”

Mensen die last hebben van angst- en spanningsklachten denken daardoor nogal eens dat ze de enige zijn die daarmee lopen, signaleert Stoel. „Als ik dan zeg dat veel meer Urkers hiermee worstelen, is dat vaak al een pak van hun hart.”

Daarnaast merkt Stoel dat mensen klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en slapeloosheid vaak niet in verband brengen met het feit dat ze teveel hooi op hun vork nemen. „Door op de campagneposters en -flyers duidelijk aan te geven dat dergelijke symptomen kunnen wijzen op teveel spanning, hopen we dat de bewustwording daarover toeneemt en mensen eerder de stap zetten naar de huisarts.”

Om het thema nog meer onder de aandacht te brengen, wil de werkgroep ook in gesprek met de verschillende kerken op Urk. „Daarnaast delen we flyers uit aan Urkers, zijn we actief op sociale media en zullen we in het najaar bijeenkomsten beleggen voor de verschillende zorgverleners die in de gemeente werkzaam zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer