ING-econoom: inflatiecijfer zegt niet alles over energierekening
De torenhoge inflatiecijfers zeggen niet alles, waarschuwt hoofdeconoom Marieke Blom van ING in een gesprek met de Tweede Kamer. Voor veel mensen is de daadwerkelijke stijging van de maandlasten voor energie volgens haar veel minder dan de cijfers doen vermoeden. „Dat zien wij duidelijk in de uitgaven van onze klanten.”
Blom wijst erop dat de inflatie wordt gemeten alsof alle mensen begin vorig jaar een nieuw energiecontract hebben afgesloten, en begin dit jaar opnieuw. „Dat is niet het geval”, zegt zij. Maar door deze rekenmethode lijkt het op papier alsof voor iedereen de energierekening fors omhoog gaat. „De daadwerkelijke stijging is minder sterk dan wat u in de krant leest over de inflatie.”
De gemiddelde koopkracht dreigt dit jaar flink achteruit te gaan, zo rekende het Centraal Planbureau (CPB) eerder deze week voor. Dat komt vooral doordat de prijzen van energie en brandstof, mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne, omhoog zijn geschoten. Het kabinet broedt nog op maatregelen om in ieder geval de allerarmste huishoudens nog dit jaar enige compensatie te bieden.
Blom waarschuwt kabinet en Kamer opnieuw om uitgaven aan koopkrachtondersteuning niet te financieren door de staatsschuld te laten oplopen. Daar is „economisch geen argument voor”, vindt zij, omdat het geen investering betreft die zich in de toekomst terugverdient. De rekening wordt op die manier doorgeschoven naar volgende generaties.
Compensatie moet wat Blom betreft alleen aan de orde zijn voor mensen voor wie dat echt nodig is. „Anders is het een druppel op de gloeiende plaat voor hoge inkomens, maar te weinig voor lage inkomens.” Daarnaast noemt zij energiebesparing een „hele effectieve manier om om te gaan met inflatie voor veel mensen die daar de ruimte voor hebben”.