Buitenland

Amr Musa: Midden-Oosten is gebaat bij vrede met Israël

Er wordt steeds meer over spanningen tussen culturen, spanningen tussen de islamitische wereld en het Westen gesproken. Amr Musa, secretaris-generaal van de Arabische Liga, erkent dat die spanningen er zijn, maar dan wel tussen extremisten uit alle culturen en niet tussen de gemiddelde westerling en Arabier.

Van onze correspondent
10 December 2004 11:17Gewijzigd op 14 November 2020 01:59
<center> Musa </center>
<center> Musa </center>

De anti-Amerikaanse stemming in de Arabische wereld is nog nooit zo groot geweest, maar tegelijkertijd hebben bijvoorbeeld doorsnee Egyptenaren geen enkel probleem met Amerikanen in hun midden. „De stemming richt zich tegen de Amerikaanse buitenlandse politiek. We hebben geen problemen met het Westen, wel met de westerse politici die met hun uitspraken en handelingen grote schade hebben aangericht in de verhoudingen tussen het Westen en de Arabische wereld”, aldus Amr Musa.

De secretaris-generaal van de Arabische Liga vervolgt: „Toen Amerika een onpartijdige bemiddelaar was tussen Israël en de Arabische wereld was de achting voor de VS groot. De VS hebben die achting bij het Arabische publiek in de loop der jaren verloren, maar we zien graag dat de VS weer geloofwaardig worden. Dat kan alleen als zij weer de positie van onpartijdig bemiddelaar innemen.”

Amr Musa heeft veel achting voor de Europese rol, inclusief de vele resoluties die Europa door de jaren heeft aangenomen, maar vindt ook dat Europa de rol van de VS niet kan vervangen. „De VS doen erg veel moeite om via de media hun imago in de Arabische wereld te verbeteren. Veel helpt dat niet, omdat er geen vrede is tussen Israël en de Palestijnen en omdat het Amerikaanse leger nog steeds in Irak is.”

Amr Musa prijst de Palestijnen voor de stappen die genomen zijn om een opvolger voor de Palestijnse leider Yasser Arafat te kiezen. „Dat heeft een klimaat gecreëerd waardoor de kans op vrede tussen Israël en de Palestijnen nu groter is dan voorheen. We hebben in het verleden al veel overeenkomsten gezien. Het gaat vooral om de wijze waarop partijen overeenkomsten naleven. Het kan ook niet zo zijn dat onderhandelingen het doel zijn.

Onderhandelingen zijn een middel om de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden te beëindigen, een levensvatbare Palestijnse staat naast Israël te creëren en een alomvattende vrede in het Midden-Oosten te bereiken. We willen vrede met Israël maar wel volgens de ”land voor vrede”-formule. President Mubarak gaf onlangs aan dat premier Sharon nu vrede binnen handbereik heeft. Wij zijn bereid Israël te erkennen, maar is Israël bereid op basis van de VN-resoluties 242 en 338 een levensvatbare Palestijnse staat te erkennen? Dat moet blijken.”

Amr Musa heeft veel kritiek op de media in het algemeen en de Israëlische in het bijzonder. „Er wordt vaak beweerd dat Arafat Clintons plan in december 2000 heeft verworpen. Israël voegde destijds enkele voorwaarden aan het plan van Clinton toe en Arafat vroeg toen om opheldering. Dat is direct door Israëlische media als een verwerping van het plan van Clinton gepresenteerd, maar dat niet juist. Het publiek krijgt door de media vaak verwrongen informatie voorgeschoteld omdat de politiek er belang bij heeft informatie te verdraaien.”

In januari worden er in Irak verkiezingen gehouden. De Arabische Liga laat zich door de verschillende Iraakse partijen goed informeren en meent daarom dat er voor de verkiezingen een conferentie nodig is om de verschillende, elkaar nu bestrijdende partijen met elkaar te verzoenen. „Het is laat, maar het is nog steeds mogelijk dat te doen. We hebben er niets aan als verschillende partijen de verkiezingen boycotten of met bloedvergieten doorgaan. Dat komt de geloofwaardigheid van de uitslag niet ten goede. We willen, behalve verzoening tussen de partijen, ook een tijdslimiet voor de aanwezigheid van het Amerikaanse leger in Irak. De VN moeten daarin een rol spelen, niet alleen wat de verkiezingen en het opstellen van een ontwerpgrondwet betreft, maar ook waar het gaat om indamming van het sektarische geweld, zodat een deling van Irak wordt voorkomen.”

De Amerikanen spreken over het bevorderen van democratie in de Arabische wereld. Amr Musa staat hier achter, maar volgens hem zijn er omstandigheden die deze democratische ontwikkeling bemoeilijken. „Er moet een einde komen aan de agitatie en boosheid die we nu in het Midden-Oosten zien”, zegt de secretaris-generaal van de Arabische liga. „Die boosheid uit zich in geweld en versterkt de positie van de radicalen in alle kampen. Dat leidt tot niets. Alleen vrede tussen Israël en de Palestijnen en een vertrek van het Amerikaanse leger uit Irak kan die negatieve spiraal van geweld doorbreken. Het ontbreken van vrede betekent niet dat de ontwikkeling naar meer democratie niet mogelijk is, wel is het moeilijker omdat radicalen daardoor meer ruimte hebben gekregen.”

De Arabische Liga heeft recent in Tunis een belangrijk document over politieke hervorming in de Arabische wereld aangenomen. „Ik zal dit document volgende week in Rabat presenteren. We moeten de aanbevelingen in dit rapport nu implementeren. Op de volgende Arabische top moeten we de voortgang van de democratische ontwikkelingen bespreken. Hervormingen doen we zelf. We hebben daar geen ander voor nodig.”

„De Arabische wereld is misschien zwak, maar we kunnen niet tot dingen gedwongen worden die we niet willen zoals het opgeven van Jeruzalem. We zijn tegen de bezetting van gebieden die Israël in 1967 heeft veroverd. Dat betekent niet dat grenscorrecties niet mogelijk zijn, maar die correcties mogen niet tot de bezetting van grote delen van Palestijns gebied leiden. We willen vrede, want dat helpt de democratische en economische ontwikkeling van onze regio. Daarmee kan extremisme worden teruggedrongen en zal er niet langer meer sprake zijn van spanningen tussen culturen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer