Binnenland

Internist-hematoloog Kramer volgt Kuipers op als LNAZ-baas

Internist-hematoloog Mark Kramer, lid van de Raad van Bestuur van Amsterdam UMC, wordt de opvolger van huidig zorgminister Ernst Kuipers als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Daarmee is hij ook meteen net als Kuipers voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS), dat de afgelopen periode volop in het nieuws was door het verdelen van coronapatiënten over de ziekenhuizen om de druk te verdelen.

ANP
9 March 2022 10:42

Samen met Ina Kuper, bestuurder van het Isala-ziekenhuis in onder meer Zwolle, is Kramer het Dagelijks Bestuur van LNAZ/LCPS.

Van 2002 tot en met 2005 was Kramer voorzitter van de Nederlands Internisten Vereniging. In 2007 werd hij benoemd tot hoogleraar Interne geneeskunde bij de Vrije Universiteit en werd hij hoofd van de afdeling Interne Geneeskunde van het VUmc, waar hij in 2016 toetrad tot de Raad van Bestuur. Sinds de bestuurlijke fusie van de Amsterdamse academische ziekenhuizen tot Amsterdam UMC (juni 2018) is hij ook voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) Noord-Holland/Flevoland.

Kramer wil voortbouwen op de goede ontwikkelingen die zich tijdens de coronapandemie ook hebben voorgedaan. „Door de pandemie zijn huisartsen, verpleeghuizen, thuiszorginstellingen, ziekenhuizen en ambulancediensten nauwer gaan samenwerken. Dat geldt ook voor de ROAZ-regio’s onderling, die cijfers zijn gaan delen en monitoren. Het LCPS is op nationaal niveau de zorgdruk gaan verdelen, zodat de zorg overal zo goed mogelijk door kon gaan. Daar is vertrouwen voor nodig. Door covid ligt er nu een mooi fundament waar we op door kunnen bouwen om de acute zorg in de toekomst goed toegankelijk te houden,” zegt hij.

Hij wil ook meedenken over het toekomstbestendig maken van de (acute) zorg in Nederland. „We staan voor een moeilijke opgave: de zorgvraag gaat toenemen terwijl we kampen met personeelstekorten. De acute zorg moet dus slimmer worden ingericht zodat we kwaliteit en toegankelijkheid behouden. Daarbij vind ik het essentieel dat we naar de hele zorgketen kijken, en hoe we met elkaar acute zorg beter kunnen organiseren. Dan heb je het ook over monitoring van capaciteit, het inzetten op digitalisering, zorgcoördinatie, spreiding en zorgconcentratie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer