Wetsvoorstel Ambulancezorg onverantwoord
DEN HAAG (ANP) – Het Wetsvoorstel Ambulancezorg van minister Hoogervorst van Volksgezondheid en zijn collega Remkes van Binnenlandse Zaken is onverantwoord.Dat stellen de gemeenten, brandweer, GGD-en, het Korpsbeheerdersberaad en de Raad van Hoofdcommissarissen van de politie donderdag.
De betrokkenen, verenigd in de landelijke Veiligheidskoepel, zijn vooral boos over het feit dat het kabinet de aansturing en in standhouding van de centrale meldkamers van politie, brandweer en ambulances willen overlaten aan de markt. Volgens Hoogervorst is dit logisch omdat 95 procent van de ambulanceritten worden gedaan voor ziekenvervoer dat wordt vergoed door zorgverzekeraars, zonder dat er sprake is van een ramp of ongeval.
Hoogervorst en Remkes willen dat lokale bestuurders wel verantwoordelijkheid over de meldkamer krijgen als er een ramp of zwaar ongeval is. Maar volgens de Veiligheidskoepel is dat niet voldoende. Ze vrezen problemen bij oefeningen en de inzet voor preventie. Bovendien vinden ze dat ze moeten kunnen instemmen met de marktpartij die uiteindelijk de vergunning krijgt om de meldkamer te runnen en met de lokatie en de inrichting van de meldkamer. Volgens het wetsvoorstel mogen ze alleen een advies geven.
Verder vrezen ze dat buitenlandse ambulancebedrijven de markt betreden. Als zij de kans krijgen is het voor lokale en regionale bestuurders nog moeilijker om de zaak aan te sturen. Dat zou bovendien kunnen betekenen dat de GGD–en bijvoorbeeld met overbodig ambulancepersoneel blijven zitten.
De nieuwe ambulancewet moet nog door de Tweede Kamer en de senaat worden besproken.