Binnenland

'Last Post' voor prins Bernhard

Prins Bernhard heeft zelf de wens geuit dat bij zijn uitvaart het signaal Taptoe Infanterie wordt geblazen, in de volksmond bekend als de ’Last Post’. Sergeant-majoor Peter van Dinther van de Marinierskapel zal het trompetsignaal dan ook zaterdag ten gehore brengen in de Nieuwe Kerk in Delft, vlak voordat de prins in de koninklijke grafkelder wordt bijgezet.

ANP
10 December 2004 06:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:59
DEN HAAG - De deelnemers aan de rouwstoet van prins Bernhard rijden donderdagavond de route van Paleis Noordeinde in Den Haag naar de Nieuwe Kerk in Delft. Foto ANP
DEN HAAG - De deelnemers aan de rouwstoet van prins Bernhard rijden donderdagavond de route van Paleis Noordeinde in Den Haag naar de Nieuwe Kerk in Delft. Foto ANP

De krijgsmacht maakt zich zorgen of de fly past (het overvliegen van vliegtuigen), als de prins per affuit voor de kerk arriveert, wel kan doorgaan. De vrees is dat het wolkendek te laag zal hangen om dit eerbetoon van defensie nog zichtbaar te houden.

De verwachting is dat prinses Christina zaterdag tijdens de uitvaart zal zingen, zoals ze in maart ook bij de uitvaart van haar moeder prinses Juliana deed. Muziek zal tijdens de dienst ten gehore worden gebracht door het Residentie Bach Orkest.

De vier dochters van Juliana en Bernhard zullen, met Pieter van Vollenhoven, hun vader vergezellen tot in de koninklijke grafkelder. De kistdragers zijn op dat moment leden van het Regiment Huzaren van Boreel, omdat prins Bernhard zijn militaire leven destijds als huzaar begon.

Genodigden met een belangrijke militaire functie zijn verzocht in uniform en in vol ornaat te verschijnen. Ook de prinsen Willem-Alexander, Maurits en Pieter Christiaan zullen dit doen, net als Pieter van Vollenhoven. Burgers komen in jacquet of donkere kleding.

Buiten de Oranjes zijn er zeker twintig koninklijke gasten te verwachten, onder wie de koningsparen van Spanje, Noorwegen en Zweden, de koning van België, prins Philip van Groot-Brittannië, de groothertog van Luxemburg, prins Adam van Liechtenstein, prins Henrik van Denemarken, de Griekse koning in ballingschap Constantijn, prins Hassan bin Tallal en prinses Sarvath van Jordanië, Aga Khan en zijn dochter Zahra, een neef van de Marokkaanse koning, oud–president Habibi van Indonesië en Walter Scheel, oud-bondspresident van Duitsland. Ook zij komen zoveel mogelijk in uniform, als hommage aan de overledene.

Op de kist van de prins zullen zaterdag geen pet en of sabel liggen, maar ingevolge zijn wensen zijn onderscheidingstekens. De prins heeft, mede door de uitvaarten van prins Claus en koningin Juliana, in de recente tijd veel over zijn eigen laatste reis nagedacht en wensen aan zijn familie overgebracht.

Aan de affuit wordt voor de reis van Paleis Noordeinde naar Delft een bloemstuk met de namen van alle leden van de koninklijke familie bevestigd. Tijdens de tocht is veel marsmuziek te horen. Bij de keuze daarvan hebben de organisatoren zich laten leiden door het militaire leven van de prins.

De bloemen in de kerk zijn wit. Er is vooral gekozen voor bloemen van het seizoen zoals chrysanten, maar er zijn ook tal van anjers aangebracht.

In de rouwkapel op Paleis Noordeinde trokken donderdag opnieuw duizenden belangstellenden aan de kist van de prins voorbij. Ongeveer driehonderd commando’s, oud-commando’s en oud-parachutisten gingen vanaf het Centraal Station in Den Haag gezamenlijk onderweg naar hun held.

Bernhard kwam tijdens het laatste défilé van veteranen in Wageningen (5 mei) nog voor de commando’s op. Hij zette toen een groene baret op en toonde zich daarmee solidair met de commando’s die dit hoofddeksel exclusief voor zichzelf willen houden.

Erik Hazelhoff Roelfzema, beter bekend als de soldaat van oranje, bevestigde donderdagavond het bestaan van Bernhard’s „Parijse dochter" Alexia in het televisieprogramma Netwerk. Hij noemde de 37-jarige „een aardige jonge vrouw".

Bijna 42.000 rouwenden hebben de afgelopen drie dagen prins Bernhard in Paleis Noordeinde in Den Haag de laatste eer bewezen. Donderdag liepen volgens de politie ongeveer 14.000 mensen langs de baar. „Minder dan woensdag, waarschijnlijk door het koude weer", aldus een woordvoerder.

Donderdagavond verliep de generale repetitie van de rouwstoet, die zaterdag prins Bernhard naar zijn laatste rustplaats moet brengen, goed. Er waren veel belangstellenden in Den Haag en Delft die langs de route stonden. Vooral de affuit werd door mensen mooi gevonden.

Meer over
Bernhard

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer