Kroongetuige liquidatieproces: geprobeerd ellende te stoppen
Kroongetuige Tony de G. in het omvangrijke liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh trok donderdag tijdens het laatste woord in de rechtbank het boetekleed aan. Tegen de nabestaanden van de slachtoffers, met name de moeder van de doodgeschoten Jair Wessels, zei hij: „Het is verschrikkelijk wat wij gedaan hebben. Ik kan me voorstellen dat u mij haat en dood wil zien.”
Het megaproces met de naam Eris gaat over diverse liquidaties en pogingen daartoe. Tegen vijf verdachten is een levenslange gevangenisstraf geëist. De inhoudelijke behandeling van de zaak nadert het einde, de verdachten krijgen dan de kans om zelf nog hun visie te geven. De G., mede dankzij wiens bekentenissen de zaak is gaan rollen, betuigde spijt aan de nabestaanden van de slachtoffers en ook aan zijn eigen familie. „Ik verwijt mezelf iedere dag wat ik jullie heb aangedaan. Jullie kunnen nooit meer een normaal leven hebben.”
Aan de rechtbank benadrukte hij nogmaals dat hij de volledige verantwoordelijkheid had genomen voor zijn daden. De G. staat onder meer terecht voor betrokkenheid bij de moord op Wessels in 2017 en verboden wapenbezit.
De geloofwaardigheid van de verklaringen van de kroongetuige is een belangrijk punt in de zaak. De medeverdachten en hun advocaten zetten daar grote vraagtekens bij. Een van de advocaten omschreef De G. tijdens een zitting eerder deze week als „een fantast, een harddrugsverslaafde, notoire leugenaar en betrokkene bij ten minste één liquidatie”.
Hoofdverdachte in Eris is de 51-jarige Delano R., alias Keylow. Hij wordt door het Openbaar Ministerie gezien als de „spil in het liquidatienetwerk, de oprichter en leider van moordcommando’s”. Hij zou hebben gefungeerd als moordmakelaar en heeft volgens het OM opdrachten aangenomen van onder anderen Ridouan Taghi en deze binnen de inmiddels verboden motorclub uitgezet. Taghi staat niet terecht in Eris, maar wel in het andere megaproces Marengo.
Ook R. - die een levenslange celstraf hoorde eisen - kreeg donderdag in de beveiligde rechtbank op Schiphol de ruimte voor een laatste woord, maar hij hield het heel kort. „Er is de afgelopen jaren heel veel gezegd, ik wil het daar graag bij laten. Het is goed zo.”
De rechtbank doet naar verwachting op 5 juli uitspraak.