Binnenland

Kabinet zet moskeeën en imams onder druk

Het kabinet wil radicale imams en moskeebesturen onder zware druk zetten om een einde te maken aan preken waarin haat wordt gezaaid. Volgens minister Remkes van Binnenlandse Zaken wordt „alles uit de kast gehaald.”

Redactie politiek
9 December 2004 10:00Gewijzigd op 14 November 2020 01:58

De bewindsman zei dat woensdag tijdens een debat met de Tweede Kamer over de bestrijding van moslimterrorisme in Nederland. Preken waarin haat wordt gezaaid, het Westen als de grote vijand wordt afgeschilderd of vrouwonvriendelijke opvattingen worden verkondigd, kunnen wat Remkes betreft niet door de beugel. Het aantal moskeeën waarin extremistische preken worden gehouden, schat hij op 10 tot 25.

Hij erkende dat het vaak niet mogelijk is strafrechtelijk tegen zulke preken op te treden. In dat geval zal het kabinet andere wegen bewandelen om de druk op radicale imams en moskeebesturen op te voeren. Welke middelen het kabinet precies ter hand neemt, wilde hij niet zeggen. In ieder geval worden er gesprekken gevoerd met de betrokken personen waarbij „in niet mis te verstane bewoordingen” wordt aangegeven dat ze krachtig moeten optreden tegen rekrutering voor de jihad en andere ontoelaatbare activiteiten in hun moskeeën.

Verder worden gemeentelijke subsidies aan islamitische organisaties onder de loep genomen en worden de mogelijkheden verkend om bepaalde imams het land uit te zetten. Ook eist het kabinet meer inzicht in de financiële administratie van moskeeën en aanverwante stichtingen.

De uitspraken van Remkes over de preken van imams lokten verontruste reacties uit van met name GroenLinks-kamerlid Vos en SGP’er Van der Staaij (SGP). „Het aanpakken van antiwesterse preken gaat erg ver. Worden nu ook andere kerkelijke instellingen gevolgd”, vroeg Vos zich af. Van der Staaij maande Remkes om ruimte te laten voor kritiek op de huidige cultuur en de westerse samenleving. De bewindsman zegde toe dat in een binnenkort uit te brengen nota over moslimradicalisme wordt aangegeven wat wel en wat niet door de beugel kan.

De terroristische dreiging in Nederland is onverminderd groot, zo constateerde Remkes. Wel verschuiven de doelen. Het gevaar van grootschalige aanslagen, zoals in New York en Madrid, is afgenomen, maar de kans dat terroristen zich richten op een enkele persoon is daarentegen toegenomen. „Het is relatief eenvoudig uit te voeren, maar heel moeilijk te voorkomen”, aldus de bewindsman.

Ongezouten kritiek kreeg hij vanuit zijn eigen partij, de VVD. Fractiewoordvoerder Griffith eiste daden in plaats van woorden. „Er is nog niet één moskee ontbonden of één imam het land uitgezet.”

Minister Donner zegde toe dat er binnenkort wordt opgetreden tegen islamitische internetsites waarin haat wordt gezaaid. PvdA, VVD, GroenLinks en SGP drongen daar sterk op aan. Bij de aanpak zal de gevolgde methode bij de bestrijding van kinderporno op internet model staan. Onderdeel daarvan is een meldpunt.

Alle fracties spraken hun verontrusting uit over de afwezigheid van kamerlid Wilders. Hij vindt de situatie te onveilig. Minister Donner was verbaasd over de kritiek van Wilders. „In het gesprek dat ik met hem had, heb ik gevraagd of hij zijn persoonlijke beveiliging voldoende vond. Hij heeft toen geen signalen gegeven.”

VVD-aanvoerder Van Aartsen wil direct na het kerstreces een nieuw debat door de fractieleiders in de Tweede Kamer over terrorismebestrijding. Het kabinet komt binnenkort met nieuwe voorstellen en een inventarisatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer