Eurocommissaris wil visserij beperken
Volgend jaar mag opnieuw minder kabeljauw worden opgevist. Europees commissaris Borg van Visserij stelde de EU-landen dat woensdag voor. Daar waar de vissoort erg bedreigd is, overweegt hij zeegebieden helemaal te sluiten voor de kabeljauwvisserij.
De Internationale Raad voor Exploratie van de Zee zei in oktober dat de vangst van kabeljauw in de Noordzee, de Ierse Zee en ten westen van Schotland aanzienlijk moet worden beperkt of volledig gestopt om de schade van jarenlange overbevissing te herstellen. De eurocommissaris heeft dit advies bewust niet helemaal overgenomen, zei hij bij een presentatie in Brussel. „Het gaat al iets beter met de kabeljauw, hoewel het aantal nog ver onder het beoogde minimum zit. Bovendien willen we de vissers stabiliteit bieden”, zei Borg.
Andere vissoorten doen het beter dan voorheen, stelde de eurocommissaris. Daarom wil hij dat vissers op haring en blauwe wijting in 2005 meer mogen vangen. De vangsthoeveelheden voor haring mogen wat hem betreft in 2005 flink omhoog. Tongen en schollen mogen er ongeveer evenveel gevangen worden als dit jaar. Deze twee soorten zijn belangrijk voor Nederlandse vissers.
Borg zei dat het herstel te danken is aan de drastische maatregelen onder zijn voorganger, Fischler. „Maar het resultaat is nog niet voldoende. Dus we kunnen ons nog geen pauze veroorloven.”
Brussel besloot in de jaren negentig vissers in bepaalde zeegebieden te weren en hun dagen op zee strak te limiteren. Dat werkt eigenlijk beter dan lagere vangstquota, stelde Borg. „Want de naleving van de vangsthoeveelheden is verre van goed.”
Voor directeur G. van Balsfoort van het Productschap Vis zijn de voorstellen van Borg onacceptabel. Hij begrijpt niet dat de commissie bijvoorbeeld voor tong en schol lagere vangstquota heeft vastgesteld dan in het biologisch advies staan. Van Balsfoort hekelt de plannen om de Noordzee ten zuiden van Rotterdam ten behoeve van de kabeljauw te sluiten voor de visserij en het aantal ”zeedagen” voor de vissers opnieuw te verkleinen. De directeur vreest dat een aantal ondernemers, zowel vissers als verwerkende industrie, het hoofd straks niet meer boven water kan houden. „Voor het derde jaar op rij worden de quota aangescherpt. De sector is erg fragiel geworden.”
Volgens A. Boon van Greenpeace „piepen de vissers voor ze geslacht worden.” De scholquota zijn 65 procent hoger dan het biologisch advies. De afsluiting van de zuidelijke Noordzee geldt alleen voor het Engelse deel, waar de Nederlandse vloot amper vist.
De Europese afdeling van het Wereld Natuur Fonds, dat zich de afgelopen jaren sterk heeft gemaakt voor bescherming van de kabeljauwstand, vindt de vangstplannen voor 2005 een „verbetering” ten opzichte van het beleid van de afgelopen jaren. Europa is er met deze maatregelen echter nog niet en zou in de ogen van C. Mogensen van het Europese WNF gelijktijdig de vismethoden natuurvriendelijker moeten maken.
Voorzitter M. de Jong van Stichting Wilde Kokkels juicht de besluiten toe. Hij hoopt dat het instellen van zeereservaten waarin niet gevist mag worden de overbevissing van soorten zal terugdringen.
De Europese ministers van Landbouw buigen zich van 20 tot 22 december over de visserijplannen. In voorgaande jaren veranderden zij de voorstellen veelal zo dat de sector in hun eigen land meer ontzien werd.