Economie

CNV dringt aan op actie kabinet om koopkracht te herstellen

De regering zou meer aandacht moeten geven aan het herstel van de koopkracht, bepleit CNV. De vakbond CNV stelde woensdag dat steeds meer leden aangeven moeilijk rond te kunnen komen.

Redactie economie
23 February 2022 11:15
CNV-voorzitter Piet Fortuin. beeld ANP, Remko de Waal
CNV-voorzitter Piet Fortuin. beeld ANP, Remko de Waal

„Het is onbestaanbaar dat het kabinet meer geld dan ooit uitgeeft maar miljoenen Nederlanders koopkracht inleveren”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

De inflatie is al enkele maanden zeer hoog, met name door de gestegen prijs voor energie. „Steeds meer leden kloppen bij ons aan”, aldus Fortuin, die spreekt van verborgen leed. „Mensen in koude huizen die de energierekening niet op kunnen brengen. Mensen die nauwelijks boodschappen kunnen doen.”

Dat beeld komt ook naar voren uit een eigen onderzoek dat CNV deed onder 3000 leden. Ruim 60 procent daarvan zegt de hogere inflatie te merken in het dagelijks leven en zo’n 12 procent zegt met het eigen salaris het einde van de maand niet te halen. Zo’n een op de drie ondervraagden bespaart geld op bijvoorbeeld sport om de vaste lasten te kunnen blijven betalen.

De vakbond staat vrijwel machteloos, stelt Fortuin. „Tegen deze hoge inflatie valt niet op te onderhandelen aan de cao-tafels. De loonsverhogingen die we momenteel afspreken, gaan in rook op.” Hij steunt dan ook de bijna driekwart van de ondervraagde leden die meer actie wil zien van het kabinet. „Er moet een koopkrachtplan komen voor werkenden, AOW’ers en uitkeringsgerechtigden.”

Belasting

CNV wil onder meer een eenmalige extra belasting voor bedrijven die profiteerden van de coronacrisis zoals supermarkten en webshops. Ook moeten de belasting op energie en die op arbeid en uitkeringen omlaag en moeten de AOW en de arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA gekoppeld blijven aan het minimumloon. Het kabinet wil dat afschaffen, maar dat plan werd dinsdag door de Eerste Kamer weggestemd.

In een interview met radiozender BNR zei Fortuin dinsdag dat cao-onderhandelingen momenteel lang niet altijd op inflatieniveau uitkomen. Bij een verwachte inflatie op jaarbasis van 2,7 procent zouden lonen „toch al gauw met 3 tot 5 procent omhoog moeten.” Hij sluit stakingen in onder meer het openbaar vervoer niet uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer