Recept: knolselderijstamppot met een topping van ui, prei en spekjes
Opeens is hij overal. De knolselderij, die knokige bol die iedereen jarenlang alleen kende uit de erwtensoep. En vermomd als selleriesalade smeerden we hem op een toastje, soms zonder te weten welke groente we eigenlijk aten.
Intussen hadden chique chefs de stoere groente al ontdekt. Ze bakten selderijplakken als steak, roosterden een hele knol of toverden hem om tot een elegante puree, die dan een ”crème” heette. Wie helemaal wilde verrassen maakte er een ”cremeux” van, een romige substantie met eieren en gelatine, met een vruchtensap als basis en meestal met aardig wat boter erbij.
Anno 2022 heeft de knolselderij het grote publiek bereikt: ik zie om me heen recepten voor knol- selderijlasagne, knol-van-de-barbecue en knolselderijsoep. Ruim een jaar geleden deelde ik hier een recept voor een ovenschotel.
Dit keer staat er stamppot met deze groente op het menu, met grotendeels dezelfde ingrediënten als de schotel van toen. Stoere kost, die een stuk gezelliger wordt door een topping van spekjes, prei- en uisnippers.
Is er wat knolselderij over? Hier verdwenen de restjes, in mini-blokjes, in de groentesoep. Overal goed voor, die knol.