Minister Kuipers: Samenleving gaat in drie stappen weer open
Het kabinet vraagt werkgevers om ruimte te blijven scheppen voor werknemers die gedeeltelijk thuis willen blijven werken. De 2G-coronapas komt er definitief niet, de 3G-pas blijft wel.
Minister Kuipers van Volkgezondheid kondigde dinsdag een reeks versoepelingen aan. Alles kan weer open, maar wel in drie stappen. Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan vier mensen te ontvangen.
Met ingang van vrijdag kunnen alle locaties weer open tot 01.00 uur. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft tot 25 februari gelden voor de horeca, cultuur en de sport. Eenmaal binnen is een mondkapje en 1,5 meter afstand houden niet langer verplicht. En het thuisisolatieadvies na een positieve test wordt ingekort van zeven naar vijf dagen, mits iemand geen klachten meer heeft.
Verder mogen ouders en verzorgers en andere externen (met mondkapje en op 1,5 meter) de school weer in.
De derde stap gaat in op 25 februari. Dan is er nergens meer een coronatoegangsbewijs nodig op locaties waar minder dan 500 mensen zijn. Ook de 1,5 meter afstand vervalt, evenals de mondkapjesplicht. In het openbaar vervoer en op luchthavens is een mondkapje nog wel verplicht. Op locaties waar meer dan 500 mensen komen, zoals op festivals moet iedereen nog wel een negatieve testuitslag laten zien.
Welke adviezen precies voor kerken gaan gelden is nog niet helder. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) zou woensdagmiddag of donderdag met een advies komen.
Thuiswerken
Het thuiswerkadvies wordt minder strak: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor. Minister Kuipers van Volksgezondheid drukt in een brief aan de Kamer werkgevers op het hart „om nu duurzame afspraken te maken” over een goede verdeling tussen werk op locatie en thuis.
Kuipers schrijft dat het houden van 1,5 meter afstand nog steeds wordt geadviseerd, ook als de 1,5 meter als regel vervalt per 25 februari.
Coronapas
Het kabinet trekt het wetsvoorstel in dat het omstreden 2G-beleid (alleen toegang voor recent gevaccineerde of genezen mensen) mogelijk moest maken. Maar dat geldt niet voor het wetsvoorstel over de inzet van de coronapas met 3G op de werkvloer, zo schrijft minister Kuipers.
Het kabinet wil kijken „of het verstandig is” de optie van zo’n coronapas (die in het geval van 3G ook met een negatieve test te krijgen is) op de werkvloer „in de gereedschapskist te houden.” Het wetsvoorstel wordt vermoedelijk overbodig, omdat de coronapas in zijn geheel per 25 februari verdwijnt.
Kuipers wil de optie openhouden dat het coronatoegangsbewijs met 3G op een bepaald moment „epidemiologisch gezien weer ingezet zou moeten worden.” Als het toegangsbewijs onverhoopt weer nodig is, kan het volgens Kuipers goed zijn om de optie te hebben een pas aan werknemers te kunnen vragen.
Minister Kuipers is blij dat versoepelen mogelijk is. Het coronavirus en de strenge maatregelen van de overheid om de verspreiding daarvan in te perken „verdeelden ons soms tot op het bot.”
Zonder boostervaccinaties zou het aantal ziekenhuisopnames de afgelopen weken waarschijnlijk bijna twee keer zo hoog hebben gelegen, zei RIVM-directeur Van Dissel woensdag in de Tweede Kamer.