„Kabinet kiest voor 30 procent krimp veestapel”
De Nederlandse veestapel zal in tien jaar met 30 procent krimpen als gevolg van de plannen van het nieuwe kabinet voor aanpak van de stikstofproblematiek.
Dat melden RTL Nieuws en de NOS woensdag op basis van bronnen in Den Haag.
In september publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de doorrekening van twee scenario’s om de stikstofuitstoot door de landbouw te verminderen. In beide plannen koopt de staat eigendommen van boeren op, als het kan vrijwillig maar desnoods gedwongen. De veestapel krimpt met een derde. Rond Natura 2000-gebieden, in de veenweidegebieden en op de zandgronden zullen honderden boerenbedrijven verdwijnen of moeten omschakelen naar extensieve vormen van landbouw.
Nu blijkt dat het kabinet voor ‘variant B’ in het PBL-rapport kiest. De veestapel krimpt, maar niet met de helft zoals D66 in 2019 bepleitte.
Het vorige kabinet trok 5 miljard euro uit voor terugdringing van de stikstofuitstoot. Het nieuwe kabinet investeert nog eens 25 miljard. Het grootste deel van dat geld is bestemd voor verkleinig van de veestapel en herstel van de natuur. Boerderijen worden bij voorkeur op vrijwillige basis opgekocht of verplaatst. Het regeerakkoord sluit gedwongen opkoop niet uit.