BinnenlandDe Zaak

Duntep maakt droomhuis op wielen

Het begon met de vraag van iemand naar een stacaravan. Dat luidde bij Duntep de omslag in naar een onderneming die zich ging richten op de recreatiebranche. Vandaag de dag staan de mobiele chalets in diverse landen.

Arie de Rooij
15 February 2022 20:09
Jan Hofstede, directeur-eigenaar van Duintep. beeld RD, Anton Dommerholt
Jan Hofstede, directeur-eigenaar van Duintep. beeld RD, Anton Dommerholt

Van oorsprong was het een bouwbedrijf, opgericht in 1960 door de familie Dunnink. Maar vanaf ongeveer de jaren tachtig van de vorige eeuw draait het bij de firma in Staphorst helemaal om bungalows voor particuliere en zakelijke klanten. Ze worden neergezet op campings en vakantieparken. „Uw droom, onze passie”, luidt het motto.

De laatste vijf jaar kwam er trouwens een tak bij. Zo’n 20 procent van de omzet vloeit nu voort uit mantelzorgwoningen. Die markt groeit sterk sinds de regering ouderen stimuleert om langer zelfstandig te blijven wonen.

Jan Hofstede (51) is vanaf 2015 directeur-eigenaar van Duntep. „Ik kom niet uit de bouw, maar het ondernemen boeit me en het product ook.” Zijn voorganger ging met pensioen en er waren geen opvolgers binnen de familie die vanaf de oprichting de zaak had gerund. In 2020 verhuisde het bedrijf, om capaciteit te hebben voor verdere groei, van het noorden in het dorp naar een nieuw pand op het industrieterrein aan de zuidkant, langs de A28. Daar beschikt het over een productiehal met een oppervlakte van 80 bij 80 meter en bijbehorende kantoorruimte.

Mobiel

„Alle producten die de fabriek verlaten, zijn mobiel, voorzien van wielen”, geeft Hofstede aan. „Door het geheel verdiept te plaatsen, zie je dat niet. Maar we kunnen een chalet later altijd weer weghalen en naar elders overbrengen.” Verder wordt de woning volledig afgestemd op de individuele wensen van de klant. „Die beslist over afmeting, kleuren, indeling, materialen en daarbij heeft hij heel veel keuze. Wij realiseren zijn droomhuis, met volop luxe.

Maatwerk is trouwens ook leuk voor ons personeel. Zij bouwen telkens iets anders. Tegelijk vraagt dat wel kennis en vakmanschap van hen. Wij doen ons stinkende best om een hoogwaardig product te leveren. Duntep staat voor kwaliteit en dat verkoopt zich. Die kwaliteit, en de mooie resultaten voor het bedrijf die dat oplevert, maak je met z’n allen. Dat kan een directeur niet alleen, elke medewerker is belangrijk. Met z’n allen de schouders eronder, dat is de mentaliteit hier in Staphorst. Saamhorigheid met de hele club.”

17973753.JPG
Duntep in Staphorst. beeld RD, Anton Dommerholt

Duntep probeert voortdurend innovatief te zijn, met onder andere zonnepanelen, warmtepompen, isolatie en nieuwe materialen. Een bungalow wordt uiteindelijk kant-en-klaar afgeleverd. Alleen het meubilair ontbreekt. „Wij doen alles in eigen beheer. Van ontwerpen tot transporteren en plaatsen. Voor het vervoer is vaak, vanwege de afmetingen, een vergunning nodig. Het vindt veelal ’s nachts plaats en onder begeleiding.”

Buitenland

De huisjes van Duntep staan op tal van vakantiebestemmingen in Nederland. Maar inmiddels hangt circa 35 procent van de omzet samen met internationale activiteit, met vraag vanuit het buitenland: België, Luxemburg, Duitsland en Zwitserland. In laatstgenoemd land verzorgt een daar gevestigde dealer de verkoop. Sommige parken kopen een reeks mobiele chalets om die te verhuren. Duntep zelf houdt zich niet bezig met verhuur.

Raakt de recreatiemarkt op den duur niet verzadigd? Hofstede: „Toen we in de jaren tachtig ons vizier richtten op die sector, zagen we daar volop perspectief in. Het toerisme was destijds sterk in opkomst. Dat heeft ons, met ups en downs, veel groei gebracht. Ook corona pakt trouwens positief uit: de rente is laag en als op vakantie gaan naar het buitenland zijn beperkingen kent, is het misschien wel fijn om in Nederland een tweede huisje te hebben.

Wat de toekomst betreft: er ontstaat een enorme vervangingsmarkt. De levensduur van een chalet bedraagt, bij goed onderhoud, zeker dertig jaar. Maar alles wat we ooit geplaatst hebben, is op zeker moment aan vervanging toe. Bovendien hebben we tegenwoordig de mantelzorgwoningen erbij. Die spreiding van markten betekent dat je minder kwetsbaar bent.”

Meer over
De Zaak

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer