NAVO-baas: reden voor voorzichtig optimisme over Rusland
De NAVO ziet „reden voor voorzichtig optimisme” over een vreedzame uitweg uit het hoogopgelopen conflict met Rusland. De westerse alliantie bespeurt gunstige signalen uit Moskou. Maar daarvan is aan de grens met Oekraïne, waar Rusland de afgelopen tijd een grote troepenmacht heeft samengetrokken, nog niets te zien, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. De Russische militaire druk op Oekraïne is volgens hem nog niet verminderd.
Rusland kondigde dinsdagochtend het vertrek aan van een deel van zijn troepen in de grensstreek. Die zouden hun oefeningen hebben afgerond en terugkeren naar hun legerkampen elders in het land. Een dag eerder maakte het Kremlin duidelijk dat het nog altijd wil zoeken naar een diplomatieke oplossing.
Vooral dat laatste boezemt de NAVO enig vertrouwen in dat Rusland ervan wil afzien om het conflict gewapenderhand aan te gaan, zegt Stoltenberg. „Rusland heeft nog de tijd om terug te deinzen voor de afgrond, te stoppen met de oorlogsvoorbereidingen en te gaan werken aan een vreedzame oplossing.”
Stoltenberg moet nog zien of de dreigende Russische troepenmacht in de grensstreek met Oekraïne zich inderdaad terugtrekt. Hij waarschuwt dat het vertrek van militairen alleen ook niet werkelijk kan geruststellen. Dan moeten ook de tanks, raketten en ander zwaar materieel worden teruggetrokken. Anders „kunnen ze gemakkelijk binnen een paar dagen weer terug zijn” en blijft de dreiging dus bestaan.
In december heeft Rusland ook al eens gezegd troepen terug te trekken en toen bleek dat niet te kloppen, zegt de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Julianne Smith. „Dus we willen dat controleren.” Ze denkt „in een dag of twee” meer te weten.
„De afgelopen weken en dagen hebben we juist het omgekeerde gezien” van een vermindering van het troepental, memoreert Stoltenberg. „Alles staat klaar voor een aanval”, waarschuwt de Noorse secretaris-generaal nog maar eens.
Stoltenberg waarschuwt ook dat een oplossing juist uit zicht raakt als Rusland de delen van Oekraïne die in handen zijn van pro-Russische rebellen erkent als onafhankelijk, zoals het Russische parlement dinsdag heeft gevraagd. Dat zou „opnieuw een schaamteloze schending zijn van de soevereiniteit van Oekraïne”, van het internationaal recht en van de afspraken die Moskou en Kiev eerder hebben gemaakt om het conflict in het oosten van het land op te lossen.
De NAVO nodigde Rusland eerder uit voor nader overleg over onder meer wederzijdse openheid over oefeningen en arsenalen en over wapenbeheersing, maar het bondgenootschap wacht volgens Stoltenberg nog op antwoord.