Kamer wil onderzoek naar bouw korvetten
Vrijwel de gehele Tweede Kamer heeft dinsdag bij de stemmingen ingestemd met een motie van de VVD om de Algemene Rekenkamer opdracht te geven na te gaan of het financieel mogelijk is twee fregatten in te ruilen tegen vier nieuw te bouwen korvetten voor kustwachttaken.
Deze uitkomst van de stemmingen is een teleurstelling voor minister Kamp van Defensie. Hij had de motie van zijn partijgenoot Van Baalen eerder sterk afgeraden, omdat hij niets ziet in de bouw van korvetten. Kamp gaat de wens van de Kamer overigens niet blindelings uitvoeren. Hij wil er eerst met het kabinet over praten en daarna krijgt de Kamer een brief wat hij met de motie gaat doen.
Verder had Kamp al van de Kamer te horen gekregen dat hij voorlopig nog maar even af moet zien van de aanschaf van kruisraketten voor de vier hypermoderne luchtverdedigings- en commandofregatten van de marine. Op dit punt kreeg de bewindsman trouwens wel de eenzame steun van VVD’er Van Baalen.
Kamp is overigens niet van plan zijn ambities voor de vier commandofregatten op te geven. Hij wil de Kamer in de loop van dit jaar duidelijker informeren over zijn plannen. Het gaat dan niet alleen om de aankoop van kruisraketten, maar ook om het idee om de hypermoderne schepen uit te rusten met een raketschild tegen ballistische raketten met massavernietigingswapens. Raketafweer op de fregatten is nodig omdat steeds meer landen beschikken over langeafstandsraketten. Samen met Duitsland ontwikkelt Nederland een radar die daarvoor geschikt is.
De minister kreeg dinsdag ook opdracht de Poolse generaal Sosabowski postuum te onderscheiden met een Militaire Willemsorde. Hoewel Poolse eenheden een belangrijke rol hebben gespeeld bij de bevrijding van Nederland, zijn de troepen van Sosabowski nooit voor hun inzet onderscheiden. De Kamer nam unaniem een motie aan om dit recht te zetten. Daarnaast is de minister gevraagd om in mei tijdens de 60e herdenking van de bevrijding van Nederland ook andere geallieerde soldaten die een rol hebben gespeeld bij de bevrijding van Nederland een blijk van waardering te geven.