Politiekabortus

Ook aantal VVD’ers en PVV’ers tegen schrappen beraadtermijn abortus

Ongeveer een kwart van alle Kamerleden stemde donderdagmiddag tegen afschaffing van de verplichte beraadtermijn voor abortus. Onder hen waren twee VVD-Kamerleden. „Laten we bidden om ontferming”, twitterde SGP’er Stoffer.

Redactie politiek
10 February 2022 16:43
Corinne Ellemeet (Groenlinks), Lilianne Ploumen (Pvda) en Attje Kuiken (PvdA) na afloop van de stemmingen in de Tweede Kamer over het initiatiefwetsvoorstel tot wijziging van Wet afbreking zwangerschap in verband met het afschaffen van de verplichte minimale beraadtermijn voor de afbreking van zwangerschappen. beeld ANP, BART MAAT
Corinne Ellemeet (Groenlinks), Lilianne Ploumen (Pvda) en Attje Kuiken (PvdA) na afloop van de stemmingen in de Tweede Kamer over het initiatiefwetsvoorstel tot wijziging van Wet afbreking zwangerschap in verband met het afschaffen van de verplichte minimale beraadtermijn voor de afbreking van zwangerschappen. beeld ANP, BART MAAT

Voor het voorstel van D66, PvdA, GroenLinks en VVD om de abortuswet te wijzigen stemden bij de hoofdelijke stemming 101 parlementariërs. De 38 tegenstanders waren afkomstig uit negen van de negentien fracties. Van de drie christelijke fracties CDA, ChristenUnie en SGP stemden alle aanwezige Kamerleden tegen; wel waren CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma en CU-Kamerlid Mirjam Bikker afwezig. Verder keerde de gehele fractie van Forum voor Democratie (vijf zetels) zich tegen het wetsvoorstel, net als de eenpitters Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt.

De overige elf tegenstanders behoren tot fracties die verdeeld stemden: VVD, PVV en JA21. Bij de VVD gaat het om de Kamerleden Thierry Aartsen en Daniël Koerhuis. Zij keerden zich dus tegen een wetsvoorstel waar een fractiegenoot zich juist voor had ingezet. Bij de PVV stemden zeven van de zeventien leden tegen: Geert Wilders, Martin Bosma, Dion Graus, Raymond de Roon, Sietse Fritsma, Harm Beertema en Machiel de Graaf.

Nicki Pouw-Verweij van de driekoppige JA21-fractie had zich tijdens het debat, dat vorige week plaatsvond, verzet tegen het schrappen van de bedenktermijn. Voorman van de partij Joost Eerdmans stemde echter vóór het voorstel.

Verdrietig

„Verdrietig dat de Kamer vanmiddag besloot de vaste beraadtermijn bij abortus te schrappen. Ongeboren leven is zo kwetsbaar en zo waardevol”, twitterde SGP-Kamerlid Chris Stoffer donderdagmiddag. „Dat leven krijgt nu nóg minder bescherming. Dat besef raakt mij en velen in ons land. Laten we bidden om ontferming!”

Ook CDA’er René Peters liet van zich horen. „De Tweede Kamer is in grote meerderheid voor een verplichte bedenktijd bij de aanschaf van een huisdier. Maar vindt een bedenktijd bij abortus nodeloos betuttelend. Dat vind ik bijzonder”, stelde hij.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte sprak na de stemming van „een heel bijzonder moment, want voor het eerst in meer dan 40 jaar heeft de Kamer gestemd voor een modernisering van de Wet afbreking zwangerschap.” „Historisch”, twittert D66-leider en minister Sigrid Kaag. PvdA-voorvrouw Lilianne Ploumen noemt het „een historische dag.”

„We did it”, aldus GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet op Twitter, met daarbij een rood hartje. „En nu door naar de Eerste Kamer.” Paternotte en Ellemeet gaan samen met Attje Kuiken (PvdA) en Ockje Tellegen (VVD) het wetsvoorstel daar verdedigen.

Echoscopie

De Kamer stemde donderdag ook over twee amendementen van tegenstanders van het schrappen van de bedenktijd. FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen had voorgesteld dat een arts pas als een abortus mag uitvoeren nadat hij de vrouw en de vermoedelijke verwekker heeft aangeboden de echoscopie te bekijken, uitzonderingen daargelaten en alleen bij zwangerschappen van langer dan tien weken. Alleen de fracties van FVD en SGP en PVV-Kamerlid Martin Bosma stemden hiervoor. Daarmee bleef het aantal voorstanders steken op negen.

Ook een amendement van Hilde Palland (CDA), Mirjam Bikker (ChristenUnie), Nicki Pouw-Verweij (JA21) en Caroline van der Plas (BBB), bedoeld als minder vergaand alternatief voor het wetsvoorstel, haalde het niet. In dat voorstel zou de minimale bedenktermijn van vijf dagen nog minder dan dat in de huidige wet het geval is in beton zijn gegoten, maar het uitgangspunt worden waarvan afgeweken zou kunnen worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer