BinnenlandAbortus

Klinieken zetten vraagtekens bij afschaffing beraadtermijn

Een aantal abortusklinieken is helemaal niet blij met de plannen om de verplichte bedenktijd bij abortus af te schaffen. „Niemand is gebaat bij een overhaast besluit.” Over de motivatie voor het wetsvoorstel: „Wie wil hier politiek voordeel mee behalen?”

L. Vogelaar
1 February 2022 13:52
Een wake van ”Kies leven” bij abortuskliniek Vrelinghuis in Utrecht. beeld RD, Anton Dommerholt
Een wake van ”Kies leven” bij abortuskliniek Vrelinghuis in Utrecht. beeld RD, Anton Dommerholt

Het idee dat een Kamermeerderheid snel wil uitvoeren nu het nieuwe regeerakkoord dit niet langer tegenhoudt, sluit niet aan bij de werkelijkheid, zegt een woordvoerder van het Vrelinghuis in Utrecht, die ook spreekt namens zes andere abortusklinieken: in Almere, Den Haag, Enschede, Roermond, Rotterdam en Zwolle.

„In de praktijk blijkt dat de meeste vrouwen zelf bedenktijd willen. Ze komen hier voor een gesprek en willen daarna nadenken. Daarnaast hebben we maar liefst 35 procent no-show: 35 procent van de vrouwen die een afspraak maken, komt niet opdagen, zonder af te bellen. Dat is een gigantisch aantal. Daaruit blijkt dat veel vrouwen in paniek een afspraak maken als hun zwangerschapstest positief blijkt te zijn. Vervolgens zien ze toch af van een bezoek aan de abortuskliniek. Of een ingreep is niet meer aan de orde: van de vrouwen die merken dat ze overtijd zijn, krijgt 20 à 25 procent binnen tien dagen een spontane miskraam. Daarna neemt dat percentage af, maar al met al moet je zeggen dat een abortus vaak niet eens meer nodig is als vrouwen er even mee wachten. Het is dus niet verstandig om na een positieve test direct te handelen. Met het schrappen van de beraadtermijn vergroot je het risico dat een vrouw tot een besluit komt dat niet goed overdacht is.”

Informatie verwerken

Dat de verplichte bedenktijd discriminerend voor vrouwen zou zijn „slaat nergens op”, zegt de woordvoerder. „Als een man voor sterilisatie bij een uroloog komt, zegt die na het gesprek: „Gaat u er maar eens over nadenken.” Dan zeggen we toch ook niet dat het discriminatie is? In de geneeskunde ben je bijna nooit direct aan de beurt. Bij alle medische ingrepen moet je nadenken en de informatie verwerken. Bij abortus is dat ook de regel sinds de wet in 1984 is ingevoerd en in de praktijk gaat dat heel goed. We hebben een uitstekende regeling, die goed voldoet, dus waar maken de Kamerleden zich druk over?”

Bezinning

De klinieken vragen zich af wie er met het wetsvoorstel gediend zijn. „De beraadtermijn geldt alleen als vrouwen meer dan zestien dagen overtijd zijn”, stelt de woordvoerder van het Vrelinghuis. „Zo’n 70 procent van zwangerschaps­afbrekingen gebeurt eerder. Dus het voorstel heeft slechts betrekking op 30 procent van de vrouwen die bij ons aankloppen. Is het erg dat ze even moeten nadenken? Het is een life-event, een belangrijke gebeurtenis in iemands leven. Een vijfdaagse beraadtermijn is niet vrouwonvriendelijk.”

17928700.JPG
Voormalig D66-Tweede Kamerlid Dijkstra. beeld ANP, Bart Maat

Als de politiek er echt van af wil, gaan de klinieken niet dwarsliggen, zegt de woordvoerder. „We zeggen alleen: Waar komt dit voorstel eigenlijk vandaan? Wie wil hier politiek voordeel mee behalen?”

Onderzoek

De stellingname van de zeven klinieken trekt de aandacht. „We worden platgebeld”, zegt de telefoniste van abortuskliniek Stimezo in Zwolle. Een woordvoerder van de kliniek verklaarde vorige week tegenover RTV Oost dat Stimezo het met enige regelmaat meemaakt dat vrouwen baat hebben bij de wettelijke bedenktijd: ondanks hun sterke overtuiging tijdens het kennismakingsgesprek blijken ze tijdens de bezinningstermijn op hun besluit terug te komen.

De indienster van het initiatiefwetsvoorstel, toenmalig D66-Kamerlid Dijkstra, stelde dat uit onderzoek blijkt dat verreweg de meeste ongewenst zwangere vrouwen al voor het eerste gesprek heel goed hebben nagedacht of zij een abortus willen. Volgens de zeven klinieken was dat onderzoek niet representatief: er was slechts een beperkt aantal klinieken bij betrokken.

Meer over
Abortus

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer